Economia 19/05/2014

Els acusats de Caixa Penedès diuen que van cobrar una pensió milionària per no quedar discriminats

Arrenca a l'Audiència Nacional el judici contra quatre exdirectius que es van atorgar 31,6 milions d'euros en plans de pensions

Agències
3 min
CAIXA PENEDÈS JUDICI DIRECTIUS

MADRIDL'Audiència Nacional assisteix des d'aquest matí al judici per les pensions de quatre exdirectius de Caixa Penedès. Les primeres declaracions dels acusats van en una mateixa línia: la cúpula va tenir les mateixes condicions que qualsevol altre treballador de l'entitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'exdirector general adjunt de Caixa Penedès Santiago José Abella ha defensat avui a l'Audiència Nacional que les jubilacions milionàries que es van atorgar de manera presumptament irregular a quatre ex alts càrrecs "eren legals", i ha afegit que si no haguessin subscrit les pòlisses d'assegurança i els plans de pensions pels quals se'ls van garantir ingressos de 31,6 milions d'euros s'hauria incorregut en una discriminació respecte a la resta de treballadors.

Abella ha estat el primer dels exdirectius jutjats que ha prestat declaració davant del jutge i ha explicat que el seu contracte, signat el 1996, preveia que tenia dret a la jubilació voluntària a partir dels 60 anys: "Deia amb total claredat que tenia dret a prejubilar-me i que cobraria el 90 cent de la meva retribució fixa fins als 65 anys". L'exdirectiu ha indicat que va fer ús d'aquest dret el gener del 2007, quan tenia 61 anys, i que des d'aleshores està "feliçment jubilat".

Segons l'exdirector general adjunt, el gener del 2001 el consell d'administració de la caixa va establir l'externalització parcial dels serveis per pensions dels quals gaudien els seus treballadors, i una comissió negociadora va decidir que les jubilacions es cobririen amb un fons de pensions i l'excés de salari pensionable amb una pòlissa d'assegurances. Aquest sistema, segons el seu relat, estava pensat per als treballadors comuns i va ser el que va adoptar també la directiva. "No consolidar els drets dels directius de la mateixa forma hauria suposat que hi hagués persones a la caixa amb tots els drets i altres, nosaltres quatre, amb només un tros", ha argumentat.

Abella, a més, ha recordat que quan va abandonar l'entitat li van organitzar un dinar de comiat per agrair-li els serveis prestats.

També ha declarat l'exdirector de Caixa Penedès Joan Caellas, que ha assegurat que ell tenia les mateixes condicions que "qualsevol treballador" de l'entitat pel que fa a les prestacions que rebria en cas de ser acomiadat o en concepte de jubilació anticipada.També ha explicat que les prestacions de jubilació contractades a través de les companyies Axa i Zurich s'aplicaven en concepte de jubilació anticipada i no afectaven "per a res" les arques de l'entitat.

Caellas ha rememorat que després de ser acomiadat de manera improcedent va demandar l'entitat per reclamar el pagament de 3,7 milions d'euros i va demanar que es considerés "procedent" el seu acomiadament per poder cobrr les assegurances de jubilació. Segons ha explicat, després d'arribar a un acord amb l'entitat va cobrar "un 40% dels seus drets indemnitzatoris". A preguntes del fiscal, Caellas va assegurar que té la consciència tranquil·la: "Jo no tinc res a ocultar ni cap consciència d'abús perquè mai em vaig qüestionar que això havia de ser així".

En el banc dels acusats seuen, a més d'Abella, l'exdirector general de Caixa Penedès Ricard Pagès i l'exdirectiu Manuel Troyano, acusats d'adjudicar-se plans de pensions de manera irregular. La Fiscalia Anticorrupció demana per a ells penes d'entre tres anys i tres anys i mig de presó.

El fiscal Emilio Sánchez Ulled considera que tots quatre, juntament amb l'exdirector de recursos humans ja mort Jaume Jorba, es van atorgar de manera irregular 31,6 milions d'euros en plans de pensions i diferents pòlisses, fet que suposa un delicte societari continuat d'administració deslleial.

stats