Economia 01/02/2019

CaixaBank augmenta els beneficis un 18% el 2018 però la borsa castiga els resultats

Els guanys de l'entitat creixen tot i l'impacte negatiu de 844 M€ per Repsol, Servihabitat i Angola

Xavier Grau
3 min
El president de Caixabank, Jordi Gual, ha presentat els resultats de l'entitat el 2018.

ValènciaCaixaBank va augmentar un 17,8% els beneficis en l'exercici 2018 en relació amb l'any anterior, fins a arribar als 1.985 milions d'euros, ha informat aquest divendres l'entitat bancària, que ha presentat els seus resultats anuals a València, on va traslladar la seu social després de l'1-O. Però les borses han rebut amb fortes caigudes aquests resultats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els màxims dirigents de l'entitat han volgut treure ferro a aquest càstig per part dels inversors. "La volatilitat de les expectatives als mercats és molt alta", ha dit el president del banc, Jordi Gual, mentre que el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha reblat: "El mercat és sobirà. Els resultats poden ser diferents de les expectatives que teníem".

La presentació de resultats de CaixaBank ha estat marcada per la negociació amb els sindicats. L'entitat té previst tancar 793 oficines i acomiadar 2.157 treballadors. Jordi Gual ha deixat molt clar que el segell de la casa és tancar aquest tipus de situacions amb una negociació.

"Hi posarem el coll, en la negociació, i esperem que els sindicats també ho facin", ha dit el conseller delegat, que en una segona ocasió ha dit: "Farem el possible i l'impossible, i espero que els sindicats també facin el possible i l'impossible" en la negociació.

Davant els dubtes que provoca en els clients la reducció de la xarxa, Gonzalo Gortázar ha deixat molt clar que es mantindran totes les oficines en l'àmbit rural. "Som en 2.000 municipis i en 200 som l'única entitat amb oficina", ha dit el conseller delegat, que ha explicat que els tancaments seran d'oficines urbanes.

Així, ha defensat el concepte de les oficines 'store', és a dir, menys oficines però que donaran més assessorament i més valor afegit amb un horari fins a les sis de la tarda, i que comportaran una inversió de 250 milions d'euros els pròxims tres anys. "Els clients hauran de caminar set minuts en lloc de quatre, però rebran més", ha dit.

Respecte al negoci, Gortázar s'ha mostrat satisfet amb la rendibilitat del 9,3% obtinguda, lluny del 20% d'abans de la crisi, però que, segons ha dit, ja no s'aconseguirà més en un entorn com l'actual de tipus baixos o negatius. Jordi Gual, per la seva banda, ha destacat com a riscos econòmics la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, la fi dels estímuls monetaris i el Brexit. Però ha fet un resum de com veu la situació: el 2018 es va anar de més a menys, i el 2019 podria passar al revés i anar de menys a més.

Gortázar, a més, ha insistit molt en l'aposta que ha fet el banc per centrar-se en el negoci bancari i s'ha posat com a repte de futur reproduir el model a Portugal, amb el banc filial BPI.

Impacte negatiu

De fet, l'increment dels guanys durant l'any passat es deu, segons el banc, a la millora dels ingressos del negoci bancari, a l'augment de l'aportació al grup de la filial portuguesa BPI i a la reducció d'actius "problemàtics". El banc va augmentar un 6,6% el marge brut en comparació amb el 2017: es va situar en 8.767 milions d'euros. Així mateix, el grup financer va augmentar un 3,4% tant els ingressos per interessos –que van ser de 4.907 milions– com les comissions netes –que es van situar en 2.583 milions.

El banc portuguès BPI, del qual CaixaBank va acabar el 2018 controlant el 100% de les accions, va incrementar de 104 milions a 262 milions d'euros l'aportació al grup. A més, les despeses recurrents d'administració i amortització van créixer un 3,6%, un ritme inferior als ingressos 'core' (per l'activitat ordinària) de la companyia.

A més, CaixaBank va reduir en 3.110 milions el total d'actius anomenats "problemàtics", és a dir, els que presentaven més problemes a la liquiditat de l'empresa. En aquest sentit, la ràtio de morositat, que mesura el risc d'impagaments a la companyia, va caure un 6%, fins al 4,7%.

Però els resultats podien haver sigut més alts sense l'impacte negatiu d'algunes operacions fetes per netejar el balanç i centrar-se en el negoci bancari. Així, hi ha un impacte negatiu de 844 per la venda de la participació a Repsol (-453 milions d'euros), la venda de Servihabitat a Lone Star (-252 milions) i la reclassificació de la participació al banc BFA d'Angola, del 48%, que ha passat tècnicament de participació associada a disponible per a la venda, amb un impacte comptable de 139 milions d'euros negatius.

stats