Finances

CaixaBank guanya 4.801 M€ fins al setembre per la fusió amb Bankia

Gonzalo Gortázar dona suport a la reforma laboral si redueix "la temporalitat i la precarietat" i s'aprova amb "consens"

3 min
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, en un moment de la presentació dels resultats de l'entitat durant els primers nou mesos del 2021

ValènciaCaixaBank ha obtingut en els nou primers mesos de l'any un benefici net de 4.801 milions d'euros, gairebé set vegades més que en el mateix període del 2020, quan va guanyar 726 milions, gràcies als impactes extraordinaris de la fusió amb Bankia. És a dir, ha multiplicat el benefici més de sis vegades respecte al mateix període de l'any passat. Sense aquests beneficis extraordinaris, el guany ajustat de CaixaBank se situaria en 2.022 milions, gairebé tres vegades més que en l'exercici anterior, quan es va veure escurçat per les elevades provisions per afrontar la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La millora del resultat respon a l'activitat comercial del grup i a les dotacions més baixes. Els ingressos derivats pròpiament del negoci bancari van augmentar un 25,2 %, fins als 7.708 milions, amb un marge d'interessos que suma 4.416 milions (+21 %) i unes comissions netes que creixen un 36,7 %, fins als 2.604 milions.

La presentació de resultats de CaixaBank ha tingut una resposta negativa en la borsa, i aquest divendres al matí els títols de l'entitat perdien un 3,6% del valor. El descens ha estat relativitzat pel conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, que l'ha atribuït a la fluctuació del mercat. "Hem vist reaccions molt virulentes, però no hem de mirar l’acció de cada dia".

Sobre el procés d'integració iniciat amb Bankia, l'executiu ha defensat que està "superant els objectius" fixats. En aquest sentit, ha avançat que a partir de l’1 de novembre abandonaran l'entitat els primers treballadors afectats per l'ERO, en concret 1.200. Les següents sortides tindran lloc l’1 gener i l’1 de març, i s'assolirà ja el 70% dels 6.452 empleats que deixaran el banc.

Una altra de les previsions vinculades a la fusió és la integració de 1.500 oficines, que durant el primer trimestre del 2022 ja s'haurà conclòs en un 80%. Pel que fa a la integració tecnològica, que s’iniciarà també al novembre, Gortázar ha dit que té "tota la confiança que serà un èxit". "Crec ho farem molt bé", ha pronosticat. 

Sobre els negocis de CaixaBank, el conseller delegat ha explicat l'interès en vendre les accions de l'austríac Erste Bank per "concentrar l’activitat bancària a Espanya i Portugal". També ha dit que només volen participar en entitats que puguin controlar. "Si hi som, volem gestionar; si no, preferim no ser-hi", ha resumit Gortázar. Per això, CaixaBank també vol desfer-se de la seva participació al BFA. Una altra cosa són les accions de companyies no financeres com Telefónica. "No tenim l'objectiu de sortir-ne", ha confirmat.

Recuperació econòmica "forta"

Pel que fa a l'evolució de l'economia espanyola, el banquer ha explicat que l'entitat ha rebaixat les seves previsions de creixement a un 5% el 2021, al 6,2% el 2022 i a recuperar a finals del 2022 el PIB del 2019. L'executiu ha presagiat també una recuperació econòmica "forta". Amb tot, ha matisat que encara ens trobem en una fase "inicial" de sortida de la crisi i caldrà "consolidar-la". "Hem de ser prudents per si es produeix algun retorn [de la pandèmia], hi pot haver alguns daltabaixos, però sí, sembla que n'estem sortint", ha afegit.

Per consolidar la millora de l'economia, el conseller delegat de l'entitat catalana ha qualificat "d'adequada" la política de contenció del tipus d'interès del Banc Central Europeu. "Crec la presidenta [del BCE] quan diu que no apujarà els tipus d’interès, com a mínim no el 2022, i em sembla bé. Ara bé, cal tenir un debat sobre què fer a mitjà i llarg termini, quan seria desitjable revertir la situació", ha precisat. Sobre l’Euríbor, Gortázar ha reconegut que, tot i que el mercat està assumint que tornarà a estar en positiu a principis del 2022, a CaixaBank no són tan optimistes i encara treballen "amb horitzons negatius".

"La reforma laboral ha de reduir la temporalitat i precarietat"

Pel que fa a les negociacions entre el PSOE i Unides Podem per derogar la reforma laboral a Espanya, el banquer ha explicat que li sembla bé que es faci, tot i que ha demanat que es dugui a terme amb "l’acord de treballadors i empresaris" i que tingui com a principal objectiu reduir la temporalitat. L’anterior reforma va crear molts llocs de treball, ha defensat, però també molta "temporalitat i precarietat" i "això no és bo", ha emfatitzat. "Qualsevol reforma que ens ajudi a resoldre aquest problema serà benvinguda", ha resumit Gortázar.

Finalment, i en relació amb l'objectiu de l'executiu estatal d’incentivació dels plans de pensió d’ocupació, el conseller delegat de CaixaBank l'ha valorat com una iniciativa "molt necessària". "Ara bé, mentre no s'enlairin, ens sembla que és un pèl precipitat eliminar o reduir l’exempció fiscal als plans de pensions individuals", ha conclòs.

stats