Laboral

CaixaBank i els sindicats acosten posicions en les negociacions de l’ERO

L’última proposta preveu l’acomiadament de 6.452 treballadors

2 min
Manifestació a Madrid de la plantilla de Caixabank per l’ERO que planteja l’entitat després de la fusió amb Bankia.

BarcelonaAmb el termini per negociar més que acabat, la direcció de CaixaBank i els sindicats que representen la plantilla seguien, en el tancament d’aquesta edició, asseguts intentant trobar un punt d’entesa davant l’ERO plantejat per la companyia. L’última proposta del banc acostava posicions, ja que preveu 6.452 acomiadaments, que són 1.839 menys dels que valorava l’entitat bancària inicialment, i prop de 500 menys dels que plantejava al començar aquesta última tongada de reunions. A més, eleva a 708 les persones que el banc preveu recol·locar en empreses filials del grup CaixaBank, una xifra que també suposa 22 persones més de les que plantejava fa dos dies.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si tot i així les negociacions s’han allargat molt més del previst és perquè els sindicats volen estar convençuts que no hi haurà acomiadaments forçosos en cas que les sortides voluntàries no cobreixin les retallades de llocs de feina que vol fer l’empresa. En principi, CaixaBank hauria decidit ahir a la matinada retirar la possibilitat de cessaments forçosos, però mantenia condicions que, a parer dels sindicats, no deixen altra alternativa als treballadors que marxar de l’empresa.

En aquest sentit, el punt més conflictiu d’ahir va ser la intenció de l’empresa de poder traslladar alguns dels empleats a una distància superior a 100 quilòmetres del seu lloc de feina. Un dels riscos del pla, segons els sindicats, és que hi hagi llocs en què es produeixin moltes sortides voluntàries i d’altres en què no. Per compensar aquesta situació, el banc vol reservar-se el dret de poder traslladar uns 200 treballadors com a molt a 100 quilòmetres d’on treballen en aquest moment. Els sindicats van acabar aconseguint, ahir al vespre, que la companyia rebaixés la distància fins a 75 quilòmetres com a màxim.

Les línies vermelles

Un punt no resolt i que incomoda també els representants dels treballadors és la limitació del nombre d’empleats d’una determinada edat que pot acollir-se al paquet previst per a ells. Per exemple, totes dues parts estan d’acord que es prejubilin les persones de 54 anys o més pagant-los un 57% del seu sou anual brut fins que en tinguin 63 i es jubilin formalment, o que se’ls mantingui la pòlissa sanitària fins a aquesta edat. La direcció, però, planteja que només s’hi puguin acollir 1.750 persones d’aquesta franja d’edat, un punt que, tot i haver-se ampliat a mesura que han anat avançant les negociacions, els sindicats volen que desaparegui. El mateix passa amb els treballadors d’entre 52 i 53 anys, als quals s’ofereix pagar-los el 57% del seu salari anual multiplicat per set i que aquesta quantitat es divideixi en els anys que els queden per jubilar-se. CaixaBank planteja que s’hi puguin acollir només 750 persones.

Una altra de les línies vermelles per als sindicats és que la companyia vulgui descomptar de les indemnitzacions l’import d’atur que tingui acumulat el treballador.

stats