Finances

CaixaBank multiplica el benefici i ja és el banc que més guanya d'Espanya

La companyia obté 4.181 milions d'euros poc després de tancar un ERO per acomiadar 6.452 empleats

Daniel Martín
3 min
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, durant la presentació dels resultats del primer semestre després de la seva fusió amb Bankia

ValènciaCaixaBank ja és l'entitat financera espanyola que més guanya. Ho revelen les dades fetes públiques aquest divendres per l'entitat, que ha informat que en el primer semestre de l'any ha obtingut un benefici de 4.181 milions d'euros, vint vegades superior al del 2020, en què en va aconseguir 205. L'increment té l'origen en els impactes extraordinaris associats a la fusió amb Bankia, amb el fons de comerç inclòs, i en la desaparició de les provisions per fer front a la pandèmia. Amb aquestes xifres, CaixaBank ha superat al Banco Santander, que ha assolit en aquest primer semestre 3.675 milions llastat per la despesa de 530 milionsen la reestructuració de la seva presència al Regne Unit i Portugal.

Els beneficis rècord permetran a l'entitat recuperar el repartiment d'un dividend en efectiu del 50% del resultat ordinari (1.278 milions), una vegada que el Banc Central Europeu (BCE) ha aixecat el veto al dividend de la banca. Es pagarà en un únic abonament en l'exercici 2022. Els destinataris seran la Fundació La Caixa, que té un 30% del capital; l'Estat a través del FROB, que en té un 16,1%, i la resta de 68.000 posseïdors dels títols: un 37,7% són institucionals i un 16,1% són inversors minoristes.

La distribució dels guanys coincidirà amb l'acord per acomiadar 6.452 empleats, que tindrà un cost de 1.884 milions, 292.000 euros per cada treballador. De fet, la companyia ha anunciat que 7.900 empleats han sol·licitat adherir-se a l'ERO, cosa que obligarà a rebutjar algunes peticions. Segons ha explicat el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, s'ha produït un "excés" en algunes províncies i un dèficits en altres, circumstància que farà necessari estudiar la manera d'implantar una reestructuració que ha de començar a l'octubre amb les primeres sortides.

Gortázar ha considerat "satisfactori" el resultat de l'ERO. "És un acord clarament raonable i responsable", ha defensat el banquer, que ha subratllat en diverses ocasions que les sortides eren "voluntàries". "Era necessari [l'ERO] per evitar el solapament de llocs de treball", ha afegit: "Hem mirat de conjugar molts interessos, però els de CaixaBank són els primers".

Sobre l'evolució de la fusió amb Bankia, ha afirmat que la integració anava més de pressa del que es preveia i que l’estimació dels estalvis que produiria han augmentat, passant de 750 a 940 milions (+22%). Sobre la convivència entre el conseller delegat i el president de la companyia, José Ignacio Goirigolzarri, ha afirmat que "l’entesa" s’ha produït "des del principi i es manté al 100%".

Creixement del PIB del 6%

Interpel·lat pels periodistes sobre si els bons resultats de les grans companyies durant el segon trimestre de l'any avançaven una vigorosa recuperació econòmica, Gonzalo Gortázar ha afirmat que la millora era "un fet". També ho creu Matthias Bulach, director de comptabilitat, control de gestió i capital de l'entitat, que ha explicat que la sortida de la crisi ja es produïa "amb força i agafa embranzida".

De fet, les previsions de CaixaBank són que el producte interior brut (PIB) espanyol creixi un 6% el 2021 i el 2022. L'única dada negativa per al conseller delegat és que, acabat el 2022, l'estat espanyol acumularà un deute públic que haurà crescut en 300.000 milions d'euros des del 2019. Amb tot, Gortázar ha defensat que era un peatge que s'havia d'assumir. "Calia ajudar les famílies i empreses perquè, si no, l’impacte [de la crisi] hauria sigut més gran", ha defensat. "L’Estat havia de reaccionar com ho ha fet, però ara cal situar-se en un camí de creixement per assumir aquest deute". El banquer també ha considerat necessari que el govern espanyol hagi prorrogat mesures com la moratòria dels lloguers o la suspensió de desnonaments. "No és l’hora de deixar d’ajudar les empreses que ho necessiten", ha conclòs.

Pel que fa a les xifres més destacades del primer semestre, cal destacar que CaixaBank ha aconseguit un marge d'interessos de 2.827 milions, un 16,6% més, i les comissions netes han crescut gairebé un 30%, fins als 1.640 milions, de nou impulsades per la fusió amb Bankia. Els ingressos core, derivats de l'activitat bancària, sumen 4.899 milions (+20,6%), i el marge brut augmenta un 18,6%, fins als 4.883 milions. Per la seva banda, el marge d'explotació cau més d'un 90%, fins als 166 milions.

Finalment, els ingressos per dividends, 152 milions d'euros, inclouen els de Telefónica i BFA (Banco de Fomento Angola) per 51 i 98 milions d'euros, respectivament, i els resultats atribuïts d'entitats valorades pel mètode de la participació sumen una mica més de 200 milions.

stats