Finances
Economia 29/07/2021

El Sabadell millora resultats i se suma a l'onada d'optimisme econòmic

El banc tanca el primer semestre amb més taxa d'estalvi dels clients i menys morositat

3 min
L’edifici de la seu central del Banc Sabadell, una de les entitats que han rebutjat avalar els encausats al Tribunal de Comptes amb el fons de la Generalitat.

BarcelonaSi la missió de César González-Bueno a l'aterrar al Sabadell era enfortir el banc, no hi ha dubte que va per bon camí. L'entitat tanca la primera meitat de 2021 amb un 51% més de beneficis que un any enrere (guanya 220 milions d'euros); amb beneficis també a la filial britànica després de diversos maldecaps i amb una valoració a borsa un 70% superior a la de principis d'any. “El Banc Sabadell ve d'una història plena d'èxits i amb unes cotitzacions i uns resultats excel·lents, el que estem veient és una reversió i l'anar tornant progressivament a aquesta senda històrica”, ha sintetitzat aquest dimecres el conseller delegat del banc. 

Aquest màxim executiu ha destacat que el negoci creix tant a Espanya com al Regne Unit, un fenomen que ha atribuït a la millora de l'entorn econòmic en general, però també a la feina dels seus equips comercials. Segons González-Bueno, creixen els recursos de clients sobretot perquè augmenta la taxa d'estalvi i de liquiditat dels usuaris del banc, les hipoteques estan en màxims històrics i la producció de targetes ja està per sobre dels nivells precovid. La retallada de plantilla de 1.800 persones el primer trimestre (que s'ampliarà en els propers mesos) ja s'ha traduït en una reducció de costos del 3,2%.

En definitiva, els ingressos del negoci bancari s'enfilen fins gairebé 2.400 milions d'euros i l'entitat es prepara per desemborsar en efectiu un 30% dels resultats del 2021 en dividends.

A tot això s'hi suma una inesperada baixada en la ràtio de morositat. “No és la tendència que hauria pensat que podria succeir, donada la gravetat de la crisi que hem passat”, ha explicat Leopoldo Alvear, màxim responsable financer del banc. En concret, la ràtio de morositat es redueix tant en comparació al primer trimestre de l'any, com respecte al mateix moment de l'any anterior (se situa en el 3,58%) i es redueix també la quota de crèdits dubtosos. En conjunt, ha apuntat Alvear, aquests préstecs no suposen ni l'1% dels crèdits totals i la immensa majoria ni tan sols arriben als 90 dies de deute que els determina formalment com a crèdits dubtosos. 

El directiu ha relacionat aquesta situació amb les mesures que ha posat en marxa el govern espanyol per atenuar l'impacte de la pandèmia, com els ERTO o els crèdits ICO, i, de fet, ha anticipat que si preveuen un increment de la morositat és de cara a l'any vinent, quan es comenci a notar l'absència d'aquestes mesures.

Objectiu: consolidar l'entitat en solitari

És en bona part per tot això que el banc no altera les previsions de creixement de l'economia espanyola a finals d'aquest any, que manté en el 6%. Aquest percentatge, ha afirmat González-Bueno està “en línia i fins i tot millora els plantejaments macroeconòmics que es podien preveure fa temps”. La cinquena onada de contagis de covid, ha resumit, “no és una bona notícia”, però considera que la vacunació està aconseguint atenuar la dimensió del cop. 

En resum, el futur es preveu estable, sobretot en relació a tots els fronts que té oberts l'entitat. D'acord amb el discurs de González-Bueno, el banc ni té cap possibilitat de fusió sobre la taula, ni la busca. “No hi ha cap mandat del consell, ni a aquest conseller delegat ni al seu comitè de direcció de fer cap altra cosa que no sigui desenvolupar aquest projecte de la millor manera possible i en solitari”, ha insistit l'executiu. Tampoc té de moment intenció de reactivar la venda de la filial britànica, TSB, que millora considerablement els resultats. “Ja prevèiem que aniria bé i, per tant, no hi ha cap novetat en la seva evolució que ens faci canviar el plantejament”, ha conclòs.

stats