Economia 01/02/2019

El benefici del Sabadell baixa a la meitat: "Pensàvem que el TSB seria un passeig militar", admet Oliu

L'entitat financera va guanyar 328,1 milions d'euros el 2018, un 54% menys

Leandre Ibar/laia Forès
3 min
Josep Oliu durant la conferència de premsa de presentació de resultats celebrada ahir.

Barcelona/MadridEl Banc Sabadell va retallar a la meitat el seu benefici durant el 2018, sobretot pels problemes amb la seva filial britànica, TSB. L'any passat l'entitat financera va guanyar 328,1 milions d'euros, un 54,2% menys que el 2017, segons les dades que el banc ha fet públiques aquest divendres. La disminució del benefici es deu a un impacte extraordinari de 637,1 milions d'euros causat per la reducció d'actius problemàtics i per la finalització de la migració tecnològica de TSB, que va generar moltes incidències que van costar milions al banc.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Igual que ha passat amb CaixaBank, les borses han castigat els títols del Sabadell amb dures caigudes que han arribat a ser del 10%.

"La migració va ser complicada. Vam pensar que seria un passeig militar i ha sigut una batalla que ens ha costat molts diners, però que al final hem guanyat", ha admès el president del Banc Sabadell, Josep Oliu. Segons el president, la migració ja s'ha completat i tots els problemes associats s'han solucionat. "És història", ha subratllat Oliu durant la presentació a Madrid dels resultats del 2018.

Segons el banc, sense aquests costos extraordinaris, l'entitat hauria incrementat els beneficis un 9,6% gràcies a un augment del 2,9% dels ingressos bancaris. En aquest aspecte, les despeses recurrents van créixer un 2%, fins als 2.674 milions d'euros. Les no recurrents, en canvi, van créixer un 316%, fins als 246 milions, una xifra que l'entitat presidida per Josep Oliu atribueix quasi totalment a la migració i postmigració tecnològica del TSB. El canvi informàtic de la filial britànica –adquirida fa tres anys– va suposar un dels caos digitals més grans de la història de la banca britànica.

Trasllat de seu

El president de l'entitat també ha fet referència al trasllat de seu social, de Barcelona a Alacant, després del referèndum de l'1 d'Octubre. Segons Oliu, ara mateix no hi ha cap pla sobre la taula per tornar la seu a Barcelona, però no descarta fer-ho en un futur: "No hi ha res definitiu", ha subratllat. Des del trasllat de seu social, el Banc Sabadell presenta els resultats anuals a Madrid i no a Barcelona.

Durant l'acte d'aquest divendres, el president de l'entitat també ha defensat que el projecte de pressupostos de l'Estat pel 2019 del govern de Pedro Sánchez són "fiscalment responsables" però ha carregat contra la taxa a les transaccions financeres, coneguda com a taxa Tobin. Oliu ha admès que "no és massa partidari" de la taxa perquè distorsiona el mercat i creu "precipitat" que Espanya sigui el primer soci europeu en posar-la en marxa. Tot i això, considera que l'impacte econòmic que tindrà pels bancs serà molt limitat.

Augment dels ingressos

En el capítol d'ingressos, el marge d'interessos va créixer fins als 3.675 milions, una pujada del 0,7% respecte al 2017, que seria de l'1,1% sense el TSB. Pel que fa als ingressos per comissions netes, l'augment va ser de 1.335 milions, un 9,5% més que l'any anterior. En total, el negoci bancari va créixer un 2,9% el 2018.

A més, durant tot l'any passat, el Sabadell es va desprendre de carteres d'actius problemàtics. En global, el grup financer es va desfer de 7.846 milions d'euros dels seus balanços, de manera que va reduir un 4,22% la seva ràtio de morositat, l'indicador que mesura els riscos d'impagament.

L'empresa va experimentar un creixement del crèdit viu del 3,2% i un creixement d'un 7% del crèdit de nova creació. El crèdit hipotecari va augmentar un 72,2%, fins als 4.024 milions.

stats