Economia 01/10/2019

Canadell, a favor d'una aturada de país amb "unitat de partits" com a resposta a la sentència

Foment rebutja la vaga general de l'11 d'octubre per "política"

Ara
2 min
Joan Canadell, al mig, i Mònica Roca, al fons, durant la roda de premsa d'Eines de País.

BarcelonaEl president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, estaria d'acord amb convocar una aturada de país com a resposta a la sentència de l'1-O si s'organitza amb "la unitat de partits i associacions de la societat civil". "Si és una mesura fruit de la unitat de partits i associacions de la societat civil, i sobretot si hi ha un objectiu i una planificació sobre què fer després, nosaltres probablement hi estaríem d’acord", ha explicat en un article a 'El Punt Avui'.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons Canadell, aturar l'economia catalana durant 24 hores podria suposar un 0,44% del PIB si fos del 100%, però estima que l'efecte real seria del 0,15% del PIB. "Si fossin dos o tres dies, podríem parlar d’entre 3 i màxim 5 dècimes del PIB. No és una xifra desestimable, però no és res comparat amb el 8% anual que els últims informes del ministeri d’Economia fixen com a dèficit fiscal amb l’Estat", ha reivindicat en el seu escrit.

En aquest sentit, ha afirmat que una aturada de país "no necessàriament ha de ser bona o dolenta 'per se'" i ha assegurat que tot depèn "del que es pretengui i de l’estratègia que hi hagi darrere". En canvi, ha avisat que no recomanaria "una reacció en calent" i "sense coordinació".

Tot i així, el representant dels empresaris ha insistit que respectarà el que decideixin fer els mateixos empresaris i la societat civil. "El que tenim clar és que, si la sentència no és absolutòria, serà vergonyós i lògicament haurà de tenir una resposta contundent", ha remarcat el president de la Cambra.

D'altra banda, Canadell ha recriminat la reacció d'algunes patronals catalanes com Pimec, que han rebutjat la possibilitat de convocar una aturada de país com a resposta la sentència. "Dir que no es pot aturar l’economia un dia, quan tots sabem que els presos polítics són a la presó per haver defensat un estat com a única opció per solucionar definitivament aquest dèficit fiscal, diu molt poc d’aquells que pretenen defensar l’empresa catalana, i en concret les pimes", ha lamentat.

Foment, en contra de la vaga

Si Pimec ja s'havia mostrat contrària a l'aturada de país, aquest dimarts ha estat Foment del treball el que ha rebutjat de forma clara la vaga general convocada per la Intersindical-CSC per al proper 11 d'octubre. "Té una motivació estrictament política", han criticat des de la patronal, negant que obeeixi a reivindicacions laborals. La junta directiva de Foment ha aprovat per unanimitat mostrar el seu "rebuig" a aquesta convocatòria, que considera que perjudica els interessos dels treballadors i també de l'activitat econòmica i empresarial.

"La inestabilitat política i el clima de tensió de les últimes setmanes comporta conseqüències negatives per a l'economia catalana", han alertat des de la patronal que, tot i això, confia en què es recuperi la "normalitat" i es puguin aprovar els pressupostos de la Generalitat pel 2020.

stats