Economia 17/06/2019

Joan Canadell, elegit nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona

Tusquets intenta aturar la constitució del ple, que considera nul pel fet d'haver estat impugnat

Leandre Ibar
3 min
Joan Canadell amb dues membres del seu equip a l'acte de constitució de la Cambra de comerç

BarcelonaJoan Canadell, de la candidatura independentista Eines de País, ha sigut elegit nou president de la Cambra de Comerç de Barcelona amb 36 vots dels 60 que formen el ple de la institució.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest dilluns s'ha constituït el ple cameral sorgit de les eleccions celebrades al maig, en què Eines de País va obtenir la majoria absoluta. Canadell ha declarat que la nova Cambra estarà al servei les petites i mitjanes empreses, la qual cosa "no vol dir deixar de banda les grans empreses". "Volem fer un sol equip. Hem integrat membres de Foment del Treball, quan alguns ens deien que no calia", ha afegit.

El nou president vol que la Cambra sigui "la casa de tots els empresaris" i ha assegurat que el seu equip treballarà per "democratitzar" la institució. Així mateix, ha ressaltat que l'economia catalana té un potencial per créixer que es veu minvat pel fet de tenir "un estat en contra". Canadell ha acabat el seu discurs d'acceptació del càrrec proclamant "Visca Barcelona i visca Catalunya!", a la qual cosa alguns dels assistents al ple han afegit "Lliure!"

La setmana passada, dues candidatures –les encapçalades pel president de Banco Mediolanum, Carles Tusquets, i per l'advocat i economista Ramon Masià– van presentar un recurs a la Generalitat contra el resultat de les eleccions per suposades irregularitats en el vot electrònic. En la impugnació, els candidats reclamaven la suspensió cautelar del ple.

Malgrat això, Tusquets s'ha presentat a la sessió acompanyat d'un notari per informar que s'havia presentat un recurs en què es demanava la suspensió del ple. Responsables del departament d'Empresa han informat que el recurs encara no s'havia rebut –segons el Govern, és un procediment que triga uns dies des que s'entreguen els documents fins que l'administració en té constància– i el ple ha començat amb uns cinc minuts de retard.

En un comunicat, la llista del president de Mediolanum considera que el ple és nul, ja que la normativa exigeix que hi hagi un mínim de dos terços dels vocals al ple. Segons l'equip de Tusquets, aquest nombre no es complia perquè la seva candidatura ha impugnat 35 dels 60 seients del ple i, per ser considerats vàlids, "cal esperar la resolució administrativa o judicial".

Un cop escrutada la votació que donava la presidència a Canadell, Tusquets ha demanat a la secretària d'Empresa del Govern, Marta Felip –que presidia la sessió–, que s'informés els presents que la seva llista havia presentat un recurs. L'equip del president de Mediolanum va presentar el recurs dijous passat

Des del Departament d'Empresa, un portaveu ha informat que, en efecte, el recurs va ser presentat dijous de la setmana passada, però que, pel fet de no tenir cap identificació, "ha seguit el curs normal". A partir de l'entrada, la Generalitat té un termini d'un mes per resoldre el recurs.

A més, el Govern ha recordat que un recurs d'alçada és "un recurs administratiu" i que "no paralitza cap acte". Així doncs, segons l'administració catalana, la constitució del plenari de la Cambra només es podria suspendre mitjançant la resolució del recurs, o mitjançant l'ordre d'un jutge.

Per la seva banda, la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, ha insistit que el procés electoral va ser "impecable", i ha recollir el guant de Canadell, que li ha reclamat "unitat" dins del Govern i entre els partits independentistes, i al seu torn li ha demanat "lleialtat" per part de la Cambra de Comerç.

Canadell va ser un dels fundadors de l'associació empresarial sobiranista Cercle Català de Negocis, entitat impulsora d'Eines de País juntament amb l'Assemblea Nacional Catalana.

Els vicepresidents de la Cambra de Barcelona seran Mònica Roca, Pere Barrios i Roser Xalabarder, també integrants de l'equip sobiranista. La resta de vocals de la junta executiva també són membres de la llista independentista. Roca tindrà la presidència d'aquí dos anys, perquè Eines de País es va comprometre a tenir una presidència paritària.

stats