Economia 14/05/2019

L'històric triomf independentista a la Cambra de Comerç ja és definitiu

El recompte final dóna la majoria absoluta a la candidatura de l'ANC amb 31 seients

Leandre Ibar
2 min
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, amb l'empresari Joan Canadell, ahir a la nit a la Cambra de Comerç de Barcelona

BarcelonaEls resultats definitius de les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona confirmen la majoria absoluta de la candidatura Eines de País, impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana i l’organització empresarial sobiranista Cercle Català de Negocis (CCN).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el recompte final, publicat ahir a la nit pel departament d’Empresa de la Generalitat, la candidatura independentista perd un seient respecte als resultats provisionals de dimecres passat i acabarà controlant 31 de les 60 vocalies.

En total es van presentar fins a quatre candidatures més, a part de la vencedora: la de l’exconseller delegat de Cacaolat, Enric Crous; la liderada per Carles Tusquets, president de Banco Mediolanum -considerada la llista més continuista-; la de l’advocat Ramon Masià, i la candidatura 50a50, que defensa la paritat entre homes i dones.

El seient que perd l’ANC permetrà finalment que la candidatura de Masià obtingui representació al consell de la Cambra, ja que els resultats provisionals no li donaven cap escó. Així, Masià i 50a50 tindran un vocal cadascun, Tusquets en tindrà tres i Crous, quatre.

Per tant, els candidats d’Eines de País controlaran 31 de les 40 vocalies de la cambra barcelonina que es triaven per sufragi directe. A aquests 40 seients votats cal afegir-n’hi 20 més, fins als 60 totals: 6 són triats per les dues patronals catalanes -Pimec i Foment del Treball- i 14 més s’adjudiquen a les empreses que més aporten al pressupost de l’entitat empresarial.

La candidatura de Carles Tusquets és la que s’ha mostrat més escèptica amb els resultats provisionals. Segons fonts de l’equip, els responsables de la llista volen esperar a analitzar amb deteniment el recompte definitiu abans d’anunciar, avui, si impugnen o no els resultats. A part dels seus tres seients, la llista del president de Mediolanum també té a favor 12 dels 14 vocals de les empreses contribuents. Les candidatures que no estiguin d’acord amb el resultat publicat tenen un termini de tres dies per impugnar els resultats als tribunals.

El recompte el va elaborar la Junta Electoral Central, que supervisa els comicis de les tretze cambres catalanes. Està presidida per la secretària general d’Empresa de la Generalitat, Marta Felip, i en formen part el secretari general de la Cambra de Barcelona, Xavier Coronas, i els secretaris generals de les cambres de Terrassa, Sabadell, Girona i Lleida, a més de representants de set juntes electorals territorials.

La Generalitat treu pit

Del recompte provisional es van excloure per dubtosos 983 vots registrats electrònicament (955 a la Cambra de Barcelona i la resta repartits amb 20 a Terrassa i 8 a Lleida). D’aquests 955, finalment se’n van validar 304 i se’n van declarar nuls 679. Això ha produït alguns canvis en el resultat final, però no són suficients per trencar la majoria absoluta independentista.

En un comunicat, el departament d’Empresa va celebrar “l’increment de la participació” i el “bon funcionament del sistema de vot electrònic, que no ha registrat cap incidència significativa i ha dotat les eleccions de més rigor, transparència i seguretat”.

EL LLARG CAMÍ DE LA NOVA CAMBRA DE COMERÇ

04.05.10: Eleccions i impugnació

El maig del 2010 van tenir lloc les últimes eleccions a la Cambra, amb la reelecció de Miquel Valls. El CCN va impugnar el vot per correu, el 90% del total, que va acabar anul·lat pels tribunals.

24.04.19: Chacón manté el vot electrònic

Malgrat les pressions del govern espanyol, que interpretava de manera diferent la normativa, la consellera d’Empresa, Àngels Chacón, va decidir mantenir el vot electrònic tal com havia previst.

08.05.19: Campanada de l’ANC

Els resultats provisionals de les eleccions van fer saltar la sorpresa: la candidatura Eines de País, de l’ANC i el CCN, obtenia 32 dels 40 seients en joc, la majoria absoluta a la institució.

13.05.19: Resultat confirmat

La Junta Electoral Central confirma el triomf de la candidatura d’Eines de País, després de canviar el signe de només un seient, que passa a la candidatura de Ramon Masià.

stats