Economia 28/05/2019

Canadell posa fi a l’era Gaspart a Turisme de Barcelona

Gaspart abandonarà la presidència de l'ens 26 anys després d’haver accedit al càrrec

Albert Martín / Leandre Ibar
2 min
Joan Canadell, al mig, i Mònica Roca, al fons, durant la roda de premsa d'Eines de País.

El terratrèmol que des de fa unes quantes setmanes sacseja les organitzacions empresarials catalanes amb epicentre a la Cambra de Comerç tindrà rèpliques. Un dels primers efectes serà que Joan Gaspart abandonarà la presidència de Turisme de Barcelona 26 anys després d’haver accedit al càrrec.

Segons ha pogut saber l’ARA, Gaspart es va referir a aquesta qüestió en l’última reunió del comitè executiu de l’ens público-privat. Interrogat sobre el seu futur, l’empresari hoteler va explicar que n’havia parlat amb el futur president de la Cambra de Barcelona (de la qual depèn Turisme) i que Joan Canadell li havia expressat que li feia “molta il·lusió” ser el pròxim president del consorci. La setmana passada, Canadell va ser elegit entre els 31 representants de l’equip guanyador per presidir la Cambra.

De fet, una de les funcions del president de la Cambra -triat per la candidatura sobiranista Eines de País, impulsada per l’ANC i el Cercle Català de Negocis i guanyadora de les últimes eleccions-és presidir Turisme o triar qui n’assumeix el rol. Des de la creació de Turisme de Barcelona, l’any 1993, Gaspart havia tingut aquest rol per la renúncia dels successius presidents de la Cambra.

Contactat per l’ARA, el mateix Canadell va recordar que “per estatuts” el president de la Cambra presideix també Turisme de Barcelona fins que no decideixi delegar el càrrec. “Encara no he pres cap decisió; no dic ni que sí ni que no”, va declarar en relació amb una possible delegació. Canadell va recordar que no seria president fins com a mínim el 17 de juny, i que no s’ha pres encara cap decisió sobre Turisme.

No obstant això, fonts empresarials consultades per aquest diari veuen probable que Canadell presideixi Turisme inicialment i que, posteriorment, estudiï si deixa el càrrec en mans d’una altra persona o no.

I més enllà del que Canadell decideixi sobre la presidència de Turisme, és segur que se certificarà l’adeu definitiu de Gaspart de la institució. Tot i el debat candent sobre la falta de renovació a les organitzacions empresarials, l’hoteler i expresident del Barça ja l’havia ajornat repetidament.

De fet, l’ARA va explicar l’any 2014 que Gaspart admetia públicament que ja “li tocava anar marxant” pel desgast del pas dels anys i per problemes en les seves empreses. En aquell moment, la sortida de l’anterior director general de l’organisme, Pere Duran, va propiciar el debat. Gaspart va parlar aleshores de la seva sortida i fins i tot es va mostrar partidari de ser substituït per Jordi Clos, president de Derby Hotels. Cinc anys després el veterà empresari, de 74 anys, continua on era.

Clima enrarit

La reunió del comitè executiu de Turisme es va celebrar en un ambient enrarit. A més de l’anunci de Gaspart tancant pràcticament totes les opcions de continuar al capdavant de l’ens, hi va haver un moment de tensió quan l’hoteler va voler fer un discurs de tancament de la legislatura present. Però això va suscitar l’oposició del vicepresident primer de Turisme, Agustí Colom, que entenia que era a ell, com a primer representant polític en el consorci, a qui li corresponia aquest comiat oficial. Al final, aquest honor va correspondre a Colom.

stats