Economia 03/01/2014

Ana Pastor farà de mitjancera en la crisi del canal de Panamà

La ministra de Foment es reunirà amb el president panameny i amb el consorci del Canal

Efe
1 min
L'empresa Sacyr està realitzant l'ampliació del canal de Panamà. AFP

MadridLa ministra de Foment, Ana Pastor, viatjarà a Panamà a principis de la setmana que ve per reunir-se amb el president del país, Ricardo Martinelli, i mantenir trobades amb la resta de les parts implicades en el conflicte del canal de Panamà. Segons Foment, l'objectiu d'aquest viatge és "intervenir" per tal de trobar una solució al conflicte creat després de l'anunci de la possible suspensió de les obres i "arribar a un acord" que satisfaci totes les parts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Grup Units pel Canal (GUPC), consorci liderat per l'empresa espanyola Sacyr, va anunciar dimecres que suspendrà les obres d'ampliació del Canal de Panamà davant la impossibilitat de fer-les per l'import inicialment fixat en el contracte. El consorci -integrat també per la italiana Impregilo, la belga Jan de Nul i la panamenya CUSA- ha enviat a l'Autoritat del Canal de Panamà (ACP) una nota de preavís de suspensió dels treballs, per la qual aquesta disposa de 21 dies per "complir amb els requeriments sol·licitats" si vol evitar la paralització de les obres.

Aquests sobrecostos arriben a uns 1.600 milions de dòlars (1.168 milions d'euros) -que se sumarien als 5.250 milions de dòlars (uns 4.032 milions d'euros) del contracte- i corresponen a suposats incompliments contractuals per part d'ACP als quals aquesta no ha donat resposta, segons els constructors. De fet, la petició ha estat rebutjada tant per l'Autoritat del Canal com pel president del govern panameny, que ha arribat a anunciar un viatge a Espanya i Itàlia per tal d'exigir que els governs facin complir el contracte a les seves empreses.

El govern panameny s'ha mostrat avui disposat a fer valer els seus drets perquè l'ampliació del canal culmini segons el que disposa el contracte, per la qual cosa ha demanat al consorci que "recapaciti en la seva proposta de suspendre-les".

stats