Economia 13/08/2014

L'Estat autoritza les prospeccions de Repsol a Canàries

Tot i l'oposició del govern autonòmic, Indústria permetrà a la petroliera fer fins a tres sondejos a les aigües que separen Canàries del Marroc

Efe
2 min
De poc han servit les 200.000 firmes recollides el juny en contra dels sondejos / EFE

MadridRepsol ja pot foradar el fons marí de les Canàries. L'Estat ha donat el vist-i-plau aquest dimecres perquè la petroliera faci fins a tres sondejos a les aigües que separen les illes de la costa de Marroc per buscar si hi ha hidrocarburs.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'acord amb la informació publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), l'única condició que posarà el ministeri d'Indústria és que Repsol constitueixi una assegurança civil de 40 milions d'euros i una garantia financera per a riscos ambientals de 20 milions.

Els tres punts assignats per a les prospeccions són van dels 3.000 metres de profunditat als 6.900. Per poder realitzar aquests treballs, a uns 50 km de les costes de Lanzarote i Fuerteventura, Repsol haurà d'instal·lar en les dues illes sistemes de control de la sismicitat que monitoritzin un radi de 20 km al voltant del sondeig qualsevol moviment que es produeixi al subsòl com a conseqüència de les perforacions.

A més, el BOE estableix que les perforacions s'hauran d'aturar si a un radi de 75 km del sondeig es produeix un terratrèmol natural amb una intensitat superior a 4,5 graus a l'escala de Richter.

"Màximes garanties de seguretat"

El subsecretari del ministeri d'Indústria, Enrique Hernández Bento, ha assegurat que les prospeccions es faran amb "les màximes garanties de seguretat" després d'"un llarg procés" d'estudi. També ha recordat que, des dels anys 40, s'han fet a Espanya més de 600 sondejos d'hidrocarburs. Bento ha defensat la gestió del ministeri després de la sentència del Suprem que avala les prospeccions.

Tres anys per fer els sondejos

L'autorització pels sondejos té una vigència de tres anys i se subratlla al BOE que, en cas d'amenaça o dany a les persones, els béns o al medi ambient, "Repsol haurà d'aturar immediatament les operacions adoptant mesures adequades".

El passat juliol, Repsol ja va anunciar la seva intenció de començar les prospeccions l'últim trimestre d'aquest any.

stats