Farmacèutiques
Economia 22/06/2023

La catalana Uriach ultima el seu gran salt a França

La farmacèutica, que encadena deu exercicis amb creixements de doble dígit, negocia l'entrada d'un fons per tancar la seva adquisició més ambiciosa

2 min
El conseller delegat del grup Uriach, Oriol Segarra

D'una petita farmàcia drogueria al barri del Born de Barcelona a tenir presència en tots els mercats europeus. Aquesta és la història dels 185 anys de la farmacèutica que ara vol completar la cinquena generació de la família. Després de set adquisicions els últims anys i d'una dècada creixent a doble dígit, des de fa mesos la companyia té una fita entre cella i cella: tancar la compra més gran de la seva història a França.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"No puc anunciar una adquisició a França, però sí que els últims mesos tenim una intensa activitat amb diversos objectius diferents que esperem tancar; esperem que pugui ser una adquisició aquest any o el següent", ha explicat el seu conseller delegat, Oriol Segarra, aquest dijous en roda de premsa. La companyia ha presentat un altre gran exercici, amb una facturació de 272 milions d'euros, l'equivalent a un 15,7% més que l'any anterior. El benefici operatiu va ser de 400 milions el 2022, un 5,2% més, en un any marcat per la inflació i els problemes de subministrament. L'objectiu per al 2023 és arribar als 310 milions i aconseguir complir amb el pla estratègic 2022-2025 d'arribar a una xifra de negoci d'entre 450 i 500 milions d'euros el 2025.

L'adquisició serà possiblement superior als 50 milions d'euros de l'última i a causa de l'esforç financer que suposa, la companyia fa temps que negocia amb diversos fons d'inversió per donar entrada a un d'ells. "Hem estat parlant amb moltes empreses diferents i hem anat filtrant, però sempre condicionat al fet que es porta a terme l'operació. La voluntat no és que entri algú, sinó comprar algú gran que justifiqui l'entrada al capital", ha afegit Segarra. Sobre la taula de la direcció d'aquesta farmacèutica hi ha grans fons internacionals, com també fons mid-market d'origen espanyol i europeu i family offices institucionals.

La intenció de la companyia és que aquest fons entri amb un percentatge del capital d'entre el 20% i el 30%, amb l'entrada al consell d'administració, on 3 dels 7 membres corresponen a la família. En cas de consumar-se, seria un pas de gegant per a una farmacèutica que ha fet passos similars de creixement inorgànic per la resta de grans mercats europeus, com Alemanya, Portugal, Itàlia, Grècia i Romania. El seu objectiu últim és ser líder a Europa en el segment dels productes d'autoconsum per a la salut i el benestar, denominat també natural consumer healthcare. A Espanya concentra la major part del negoci.

L'actual ritme de creixement de la companyia obre la porta a una eventual sortida a borsa, encara que no es preveu a curt termini: "Els accionistes d'Uriach són oberts de ment, i en cinc anys hauran de plantejar-se una sèrie de coses amb l'actual ritme de creixement", ha afegit Segarra, sobre l'empresa que maneja marques com Aquilea, Laborest, Sidroga, Biodramina i Fisiocrem.

stats