Economia 20/07/2018

Catalunya aporta el 29% de les noves exportacions que fa Espanya

És la comunitat que lidera el creixement de les vendes exteriors a l'estat espanyol

Albert Cadanet
2 min
Seat lidera el creixement de la indústria de l’automòbil a Espanya

BarcelonaCatalunya és la comunitat d'Espanya més important respecte a les exportacions. Segons l'últim informe de comerç exterior elaborat pel ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, les vendes de l'estat espanyol cap a l'exterior entre els mesos de gener i maig van augmentar un 2,8% interanual. El document destaca que Catalunya va ser el territori que més va contribuir a aquest creixement, amb 0,8 punts percentuals. És a dir, Catalunya aporta el 29% de les noves exportacions a Espanya.

De fet, les exportacions catalanes representen el 25% sobre la xifra total a Espanya, i el seu creixement fins al maig va ser del 3,3% respecte al mateix període de l'any passat. Altres comunitats segueixen Catalunya de prop. Una d'elles és Galícia, que va aportar set dècimes al creixement de les exportacions de l'estat espanyol. Per contra, la contribució de la Comunitat de Madrid, que representa el 10% de les vendes fora d'Espanya, va ser negatiu (-0,5%).

Segons destaca l'informe, les exportacions que es van produir a Catalunya entre gener i maig provenen principalment de la indústria química (26% del total), seguides del sector de l'automòbil (que representen un 18% de les vendes exteriors) i dels béns d'equipament (amb un pes del 17%).

No obstant això, Catalunya registra un dèficit comercial més gran que el mateix període de l'any anterior. Les importacions a Catalunya van experimentar un pujada del 7%, cosa que va contribuir a eixamplar la balança comercial. En xifres absolutes, el Principat ha registrat un dèficit de 7.360 milions d'euros entre els mesos de gener i maig, un 22% més que el mateix període que l'any anterior.

A Espanya, la situació és semblant. Les importacions han registrat un creixement més gran respecte a les exportacions (un 4,4% interanual respecte a un 2,8%), cosa que ha elevat el dèficit comercial fins als 132.329 milions d'euros. Aquesta xifra suposa una pujada del 24% respecte als mateixos mesos de l'any passat.

Creixement per sota de la mitjana europea

Segons l'informe del ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, l'evolució del comerç exterior és menys dinàmic que al conjunt de la Unió Europea. L'augment de les exportacions als 28 països que en formen part va ser del 3,5%, mentre que a Espanya va ser del 2,8%. Altres països com Alemanya (3,2%), Itàlia (3%), França (2,9%) i el Regne Unit (3,3%) també van registrar xifres inferiors a la mitjana.

Per altra banda, cal destacar l'increment de les vendes espanyoles a altres països com els Estats Units (del 9,7%), els quals han anunciat al llarg de les últimes setmanes la imposició d'aranzels sobre els productes europeus. Ara bé, el primer gravamen que Trump ha decidit aplicar és a l'acer, un sector que a Catalunya i Espanya està poc exposat al mercat estatunidenc. A banda del país nord-americà, les exportacions espanyoles també van registrar creixements importants a la Xina (12%) i al Japó (6%).

stats