Indústria
Economia 05/01/2023

Catalunya fabrica 6 de cada 10 joguines i consoles que exporta Espanya

Les vendes del sector a l'exterior es multipliquen per cinc en nou anys

2 min
Joguines antigues als Encants Nous

BarcelonaLes exportacions de joguines i consoles catalanes han arribat a màxims. El sector a Catalunya va registrar el 2021 unes vendes a l'exterior rècord, que es van enfilar fins als 1.242 milions d’euros. Dit d’una altra manera: sis de cada deu exportacions del sector a l'Estat són d’empreses ubicades a Catalunya. Segons càlculs de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), segons ICEX-Estacom, les exportacions catalanes d’aquest sector han augmentat un 7% respecte al 2019, abans de la pandèmia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si bé els Reis importen la majoria de joguines d’Orient, Catalunya lidera el rànquing de vendes de joguines a tot l’Estat, per davant de Madrid, que representa el 13,4% del total, el País Valencià (11%), l'Aragó (5,6%) i el País Basc (4,5%). Amb dades del 2022, fins a l’octubre les mateixes dades situen les vendes de joguines i consoles de Catalunya a l’exterior en els 903 milions d’euros.

Cinc vegades més

La xifra d’exportacions del sector el 2021 suposa haver multiplicat per cinc els registres del 2014, quan les vendes a l’estranger de joguines i consoles sumaven 259 milions d’euros. El creixement es va interrompre l’any 2020 a conseqüència de la pandèmia.

En la representació percentual a tot l’Estat, el pes de Catalunya també ha anat incrementant-se amb els anys, ja que fa nou anys suposava el 33,2% de totes les exportacions del sector i ara signifiquen el 59,4%. França és el mercat on van més joguines catalanes, perquè representa més de la meitat del total (50,7%), seguit d’Itàlia (21%) i Portugal (5%). 

El negoci de la joguina ve de lluitar per sobreviure ara fa més de deu anys, quan una seixantena d’empreses van haver de fer front a una competència en augment en el sector, sobretot de l’Àsia. En aquell moment, Catalunya era el segon territori de l’Estat amb una concentració més gran d’empreses per darrere del País Valencià, que també ocupava el primer lloc en el rànquing d’exportacions.

Catalunya compta amb un col·lectiu exclusiu d’unes 80 empreses i entitats, denominat Kid’s Cluster, que col·laboren per facilitar propostes de valor entre els que treballen per als infants i generar productes i serveis que satisfacin les seves necessitats.

stats