Laboral

Catalunya va liderar la reducció de l'atur durant el segon estiu de pandèmia

La taxa de desocupats se situa a només cinc dècimes dels nivells previs a l'arribada del covid-19

3 min
La creació de nous llocs de feina s'ha degut en bona part a la recuperació de l'activitat turística.

Ara fa un any, el primer estiu marcat per l'arribada del coronavirus s'acabava amb una tendència poc habitual: l'atur pujava en el tercer trimestre per primer cop des del 2012. La campanya de vacunació i la relaxació de les restriccions a la majoria dels sectors, però, han retornat la normalitat a l'estadística.

Catalunya ha liderat la caiguda de l'atur a Espanya entre el juliol i el setembre, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística. En concret, el total de persones sense feina es va reduir en 51.900, fins a situar-se en 426.700 aturats. La taxa d'atur és ara del 10,92%, a només cinc dècimes dels nivells que hi havia l'últim trimestre del 2019, abans de l'esclat de la pandèmia. Aquest repunt també s'ha traduït en la creació d'ocupació. Catalunya repeteix lideratge com la comunitat autònoma que ha generat més nous llocs de treball el tercer trimestre (62.300), seguida de dues comunitats que comparteixen la forta dependència del turisme, les Illes Canàries (50.000) i les Illes Balears (47.900). Hi ha 3,4 milions d'ocupats catalans, la millor dada des del quart trimestre del 2008.

L'efecte en el conjunt de l'estat espanyol va ser igualment positiu: les llistes d'aturats van disminuir en 127.100 persones durant els mesos de més calor (i activitat turística) de l'any respecte al trimestre anterior. Així doncs, actualment hi ha 3,4 milions de persones desocupades a Espanya i una taxa d'atur del 14,57%. A més, s'han sumat 359.300 persones al mercat de treball i per primer cop en 13 anys s'han superat els 20 milions d'ocupats. Tot i això, la proporció de nous contractats que es van concentrar en el sector serveis és impactant. Aquesta activitat va generar 377.200 ocupats més, mentre que a la indústria van ser 63.000. L'altra cara de la moneda és la pèrdua de 49.600 treballadors a l'agricultura i de 31.200 a la construcció.

El tercer trimestre ha suposat un alleugeriment per a un dels col·lectius més maltractats laboralment: a Catalunya la taxa d'atur va caure en 13 punts tant per als joves d'entre 16 i 19 anys (encara és del 34%) com per als d'entre 20 i 24 anys (17%). En canvi, la situació ha empitjorat lleugerament per als catalans de més de 55 anys, ja que l'indicador va pujar en set dècimes fins al 9,6%. En aquest segment d'edat, la xifra d'aturats va augmentar en 5.700 persones durant la temporada d'estiu.

Horitzó incert

"Els resultats són positius i confirmen la recuperació de l'activitat amb un protagonisme creixent dels serveis", coincideix el professor de la UOC i membre del Col·legi d'Economistes de Catalunya Josep Lladós. L'acadèmic certifica que la recuperació de la mobilitat i el turisme (encara que majoritàriament interior) ha donat ales al mercat de treball aquest estiu. En aquest sentit, també destaca com a bon símptoma l'increment de la població activa, ja que implica que persones que s'havien desanimat en la recerca de feina han tornat a entrar a la roda.

Per a l'economista, l'amenaça està en un horitzó incert i molt marcat per factors com la crisi de desabastiment i les pressions inflacionistes del mercat energètic. "No hi ha un risc d'estancament, però si de moderació del creixement", apunta Lladós. Aquestes sospites quedaran més clares demà amb la publicació de la dada del tercer trimestre del PIB espanyol, després que alguns dels principals organismes econòmics hagin rebaixat les seves previsions de remuntada. "Soc optimista de cara a la primavera, però el context amb què ens trobem ara no serà transitori", afegeix.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, no ha dubtat a afirmar que aquestes dades són la confirmació que s'ha superat "la situació crítica dels últims mesos". "Tenim més població activa, més ocupats i menys aturats. El motor de l'economia catalana ha engegat de cop", ha defensat durant la seva valoració de l'EPA. No obstant, Torrent ha admès que hi ha "dèficits estructurals" que persisteixen tot i que avança la recuperació i ha insistit que el Govern actuarà perquè la millora del mercat de treball sigui inclusiva i no agreugi les desigualtats. Sobre la crisi de les matèries primeres i els preus de l'energia, el conseller ha assegurat que encara no s'ha notat un impacte evident en l’àmbit laboral, però que la Generalitat vigilarà les conseqüències de cara al quart trimestre.

Tant la vicepresidenta segona i ministra de Treball espanyola, Yolanda Díaz, com el president del govern, Pedro Sánchez, han celebrat les dades de l'EPA a Twitter. "Les mesures de protecció de la gent i de l'ocupació posen les bases d'una recuperació justa", ha assenyalat la dirigent d'Unides Podem. Per la seva banda, Sánchez ha remarcat que aquests indicadors econòmics "reflecteixen la bona marxa de la recuperació a Espanya". Els sindicats majoritaris, però, no han oblidat en el seu diagnòstic la negociació per derogar la reforma laboral. CCOO i UGT han reivindicat la necessitat d'acabar amb l'alta temporalitat del mercat de treball a Espanya i han cridat a fer que la sacsejada legislativa sigui "a fons".

stats