Economia 20/09/2021

Catalunya rebrà 682 M€ més de fons europeus de recuperació

Els fons aprovats per Brussel·les superen ja els 1.700 milions d'euros

2 min
La planta zero del mòdul de l'Hospital Germans Trias i Pujol, de Badalona, totalment buida.

BarcelonaL’aixeta de fons europeus tot just s’ha obert i l’economia catalana ho comença a notar. La Comissió Europea ha aprovat aquest dilluns dos nous eixos prioritaris dels fons React-UE destinats a Catalunya per un import de 682 milions, que es rebran fins al 2023. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons un comunicat del Govern, aquests eixos passen per “fomentar la reparació de la crisi provocada pel covid i les seves conseqüències socials i preparar una recuperació ecològica, digital i resilient de l’economia”. 

La concreció d’aquestes paraules passa per la concessió 125 milions per a ajudes a la contractació de joves, 93 milions per pagar ajuts directes a personal que està en expedients de regulació temporals o 62 milions en ajudes a la contractació de persones desocupades.

Altres partides destacades són els 120 milions per a contractació de personal en àmbit educatiu, 100 més per a contractar sanitaris o 66 milions per al programa d’economia social i ajuda a persones en risc i discapacitades. 

Aquests 682 milions, dels quals ja s’ha autoritzat el pagament d’un primer tram de 596 milions d’euros, se sumen als 1.023 milions d’euros aprovats per la Comissió Europea al juliol. En aquell moment, entre els objectius d’aquests fons hi havia la reforma i ampliació d’hospitals públics, la creació d’una unitat de teràpia de rotons (un innovador tractament contra el càncer), l’adquisició d’un ciclotró de medicina nuclear, el reforç de la xarxa de fibra òptica, la construcció de vies ciclistes o l’ampliació i construcció de nous centres educatius.

Cal tenir en compte que els 1.705 milions d’euros provinents de Brussel·les fins ara equivalen a un 0,7% del producte interior brut català si prenem la referència de l’exercici passat. 

Inversió estrangera a l’alça

Les dades macroeconòmiques han donat aquest dilluns una altra bona notícia a l’economia catalana. La inversió estrangera a Catalunya va pujar un 3,8% durant el primer semestre en relació als sis primers mesos de l’any passat, fins als 1.317 milions d’euros, segons el ministeri d’Indústria. L’increment s’ha produït després que el ministeri hagi elevat les seves dades d’inversió rebuda en el primer trimestre de l’any dels 463 milions inicials a més de 954 milions d’euros.

stats