Economia 13/07/2017

Catalunya torna a ser el tercer territori que més ingressos aporta a l'Estat i el desè en recursos rebuts

Amb relació a la mitjana estatal, paga un 18,6% més i percep un 1,5% menys, segons destaca el departament d'Economia de la Generalitat

Ara
1 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro / EFE

BarcelonaCatalunya torna a ser el tercer territori de l'Estat que més recursos tributaris aporta al sistema de finançament autonòmic i, en canvi, és el desè en recursos rebuts en termes per càpita. Així ho indiquen les dades de l’any 2015 publicades aquest dimecres pel ministeri d’Hisenda i recollides aquest dijous pel departament d'Economia de la Generalitat, que un any més col·loquen Catalunya per sota de la mitjana en el rànquing de les 15 comunitats de règim comú.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, Catalunya se situa 18,6 punts per sobre de la mitjana en recursos contribuïts, mentre que la posterior redistribució la situa 1,5 punts per sota de la mitjana. Segons Economia, això confirma la tendència observada durant el període 2010-2014, en què Catalunya va perdre entre 7 i 8 posicions relatives un cop aplicat el model de finançament.

En aquest sentit, la Generalitat considera que la posició de Catalunya empitjora si es té en compte l’impacte del cost de la vida, ja que aleshores perd onze posicions i passa de la tercera a la catorzena posició. El departament també subratlla que les dades de la liquidació del 2015 tornen a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats.

Segons les mateixes dades, l’import de la liquidació del 2015 se situa en 1.879 milions d'euros en el cas de Catalunya, és a dir, que el 2015 el govern espanyol va transferir a Generalitat 1.879 milions d'euros menys del que correspondria per a la recaptació real de l’exercici. Segons Economia, aquesta quantitat equival a aproximadament nou dècimes del PIB català.

stats