Economia 11/06/2018

CCOO amenaça amb mobilitzacions pel conveni del cava

El sindicat proposa una vaga durant la verema i manifestacions per la Setmana del Cava

Albert Cadanet
2 min
Verema a la Rioja, que tindrà un escumós sota el paraigua de la seva denominació d’origen.

BarcelonaEl sector del cava pot tornar a passar una verema moguda com la del 2015. Comissions Obreres (CCOO) ha amenaçat amb "mobilitzacions" per la verema i la Setmana del Cava davant la falta d'acord entre el sindicat i la patronal del sector. Aquestes mobilitzacions es materialitzarien en una vaga durant la collita del raïm i una sèrie de manifestacions, segons el que ha anunciat el sindicat a través d'un comunicat.

Des del gener d'aquest any la plataforma dels treballadors i la patronal s'han reunit en quatre ocasions per tancar un nou conveni col·lectiu de cara als pròxims tres anys. Des de Comissions Obreres reclamen un increment salarial d'un 3,5% per cada any de conveni. "Aquesta dada és la pèrdua de poder adquisitiu dels últims vuit anys de contenció salarial", ha explicat Antonio Domínguez, portaveu de CCOO a la mesa negociadora del conveni de vins escumosos i cava de Catalunya.

D'altra banda, la patronal no parla d'una xifra concreta però "parla de contenció", comenta Domínguez. "A més, si parlen d'un increment d'un 1%, no especifiquen si és fix o té una part variable", afegeix.

Des de Comissions Obreres informen que la patronal al·lega "problemes de competitivitat del sector" davant la negociació de l'acord. Davant aquestes declaracions, CCOO recorda en el seu comunicat que "els temps de crisi han passat" i diu que "ara és el moment de recuperar el poder adquisitiu i els drets socials dels treballadors del sector del cava".

A banda d'una pujada salarial, des del sindicat reclamen una reducció de la jornada laboral anual de vuit hores (de 1.784 i 1.776 hores a l'any), que els treballadors puguin tenir un dia d'assumptes propis i que s'ampliï l'ajuda que reben els treballadors amb fills que van a l'escola: fins ara aquesta bonificació es donava dels 6 als 16 anys, i ara reclamen que es rebi a partir dels 3 anys.

El conveni afecta un total de 2.400 treballador, és a dir, tots els treballadors del sector del cava menys els de Codorniu (que ja va firmar un ERO el maig de l'any passat) i Freixenet, que ja tenen conveni propi.

El 21 de juny la patronal i la plataforma sindical es tornaran a reunir per intentar arribar a un acord sobre el nou conveni. No obstant, Domínguez reconeix que els representants dels treballadors no son gaire optimistes.

stats