Què s'ha acordat a la cimera del G-20?

Els líders mundials han discutit sobre comerç internacional, canvi climàtic i seguretat

La cimera del G-20, que ha conclòs aquest dissabte a Osaka (Japó), ha estat molt marcada per l'economia, i la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina ha centrat bona part de les discussions de la trobada de líders mundials. Finalment, els dos països han establert una treva per rebaixar la tensió i Trump ha donat llum verda perquè les empreses dels EUA venguin productes a Huawei.

Temes com el canvi climàtic, els programes d'armament nuclear i les reserves de petroli també han tingut un espai en les reunions entre els principals dirigents del món. Aquests són alguns dels acords (i desacords) als quals s'ha arribat en aquests dos dies de cimera:

Treva a la guerra comercial

Era el punt central de la cimera i sembla que les reunions entre els Estats Units i la Xina han servit per aconseguir una treva en la guerra comercial que els ha enfrontat aquest últim any. Trump ha assegurat durant la seva intervenció que "ara per ara" no imposarà nous aranzels als productes d'importació xinesos. De fet, ha recordat que la seva administració estava estudiant aplicar noves taxes per valor de 300.0000 milions de dòlars a béns del gegant asiàtic.

El cas Huawei

El president dels Estats Units ha anunciat que permetrà que les empreses del seu país venguin productes al fabricant xinès Huawei. Això fa possible, per exemple, que els proveïdors de xips (molts dels quals nord-americans) puguin continuar subministrant equipaments per als telèfons mòbils de la marca. Tot i així, Trump no ha deixat clar si el grup sortirà de la llista dels vetats per fer negocis amb companyies dels EUA. Aquesta decisió –finalment es va donar un marge de tres mesos fins a l'agost a Huawei– podria suposar greus pèrdues per a la companyia, ja que l'obligaria a trencar relacions comercials amb socis clau com Google, propietari del sistema operatiu Android.

La UE i Mercosur tanquen un acord comercial històric

Desunió contra el canvi climàtic

Durant la cimera tots els països menys els Estats Units han reafirmat la "irreversibilitat" dels Acords de París sobre canvi climàtic i s'han compromès a la "plena implementació" de les seves mesures nacionals per combatre els efectes del canvi climàtic. Sobre aquest tema, Trump ha afirmat que "no està disposat a sacrificar" el potencial del seu país, i va afirmar que té "les millors dades que mai ha tingut" en matèria mediambiental.

Acord pel preu del petroli

La cimera també ha servit perquè Rússia i l'Aràbia Saudita acordin donar suport la setmana que ve a la prolongació del pacte OPEP+, segellat el desembre passat entre l'Organització de Països Exportadors de Petroli i deu estats més per reduir els subministraments de petroli i evitar així una caiguda dels preus.

Reducció dels programes d'armes nuclears

Rússia i els Estats Units han acordat que els seus responsables de política exterior es reuneixin per prolongar el tractat de reducció d'armes nuclears , conegut com a Nou Start o Start III, que expira el 2021 . No obstant, el president rus, Vladímir Putin, va reconèixer que encara és "massa aviat" per saber en què acabaran aquestes converses.