Economia 22/07/2014

Cisco i Schneider convertiran la fàbrica de Ca l'Alier en un pol d'investigació de les 'smart cities'

Les dues empreses invertiran 37 milions d'euros en la rehabilitació de l'edifici i en instal·lar-hi laboratoris i centres de recerca tecnològics

Elena Freixa
2 min
La rehabilitació de la fàbrica de Ca l'Alier, al Poblenou, anirà a càrrec de Cisco i Schneider Electric. XAVIER BERTRAL

BarcelonaL'antiga fàbrica de Ca l'Alier, a Sant Martí, serà el primer centre de referència en la recerca i innovació al voltant del que s'anomenen 'smart cities' (ciutats intel·ligents). Les grans multinacionals Cisco i Schneider Electric han fet oficial aquest dimarts una inversió conjunta de més de 37 milions d'euros per rehabilitar l'edifici i instal·lar-hi laboratoris i centres de recerca en aquest àmbit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Totes dues empreses fundaran a Ca l'Alier la "primera peça" del futur 'Smart City Campus', una zona d'atracció d'empreses i emprenedors al voltant de les noves tecnologies lligades buscar millores en la vida a les ciutats del futur, ha explicat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. A banda de Cisco i Schneider, les instal·lacions també acolliran una incubadora empresarial i s'hi establirà la societat municipal Institute of Technology for the Habitat (BIT Habitat).

El projecte, ha destacat Trias, es caracteritza per una fórmula de cooperació público-privada, ja que tot i que la iniciativa és municipal, la rehabilitació de l'indret correrà principalment a càrrec de les dues empreses que s'hi establiran i que faran de l'antiga fàbrica centres de recerca d'àmbit global en aquest camp de la tecnologia.

El vicepresident sènior de Cisco per Amèrica Llatina, Jordi Botifoll, ha destacat que la multinacional nord-americana posarà a Ca l'Alier una "plataforma de recerca al voltant del que s'anomena l'Internet de les coses (Internet of everything). Serà un pol d'innovació global centrat en aspectes com l'aparcament i il·luminació urbana intel·ligents, la localització per satèl·lit i la seguretat, ha detallat.

La inversió prevista "i conservadora", ha dit Botifoll, rondarà els 22 milions d'euros (30 milions de dòlars) els propers cinc anys i la posada en marxa implicarà noves contractacions, principalment d'enginyers. Ha destacat que triar Barcelona per aquest centre de recerca no és casual, sinó que respon al lideratge que està demostrant la ciutat en la vessant de noves tecnologies. "De districtes com el 22@ no n'hi ha gaires al món", ha insistit.

El vicepresident executiu d'Operacions d'Schneider Electric, Julio Rodríguez, ha explicat que la multinacional invertirà 15 milions d'euros en cinc anys per ubicar a l'antiga fàbrica del 22@ el seu primer centre d'excel·lència al món en el camp de les 'smart cities'. Hi treballarà un equip de 40 investigadors.

stats