Economia 23/12/2019

El cistell de la compra s'encareix un 8,5% el mes abans de Nadal

Productes com el besuc o les cloïsses costen ara el doble que fa cinc anys, segons l'OCU

Paula Solanas
3 min
El peix és un dels aliments que més s'ha encarit en els últims anys.

BarcelonaEls productes d'alimentació, quan s'acosten les festes, s'encareixen notablement. Ho prova un estudi publicat aquest dilluns per l'OCU, que afirma que els productes habituals del cistell de la compra per Nadal s'han encarit de mitjana almenys un 8,5% en l'últim mes. L'organització de consumidors ha fet el seguiment de preus d'una selecció dels 15 aliments frescos més comuns en els menús nadalencs en diferents supermercats, hipermercats i mercats de Madrid, Barcelona, Bilbao i Sevilla.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'OCU ha observat que alguns productes, com les cloïsses, estan un 28% més cars ara que en l'última mostra i acumulen un increment del 65% respecte a l'inici de l'estudi. Així doncs, en la primera recollida de preus (a finals de novembre) el quilo de cloïsses es pagava a 17,85 euros, mentre que en l'última va pujar fins als 29,53 euros.

Segons la investigació de l'OCU, el lluç també ha pujat de preu un 11% en els últims dies, i l'encariment ja és del 28% si es compara amb els últims 30 dies: ara arriba fins als 19,4 euros el quilo. Les angules, un dels productes més prohibitius a l'hora de posar a taula al Nadal, són un 15% més cares que en la segona mostra de preus i un 20% més que en la primera xifra registrada. Així, a pocs dies de les festes costen de mitjana 794 euros el quilo. Aquest és el mateix increment de preu que l'estudi detecta en el besuc: amb una diferència de deu euros respecte al novembre, el preu és de 56 euros el quilo en l'última mostra.

L'entitat certifica que, com en altres edicions d'aquest mateix informe, l'encariment en categories com la carn i les verdures és més moderat (fins i tot es redueix en determinats aliments) que en el cas del peix i el marisc. Per exemple, dins dels productes del cistell de la compra, la pinya baixa un 4,5%, fins als 1,56 euros el quilo, i la pularda cau un 2%, fins a situar-se en 7,68 euros. Aquest efecte es repeteix, amb un impacte més baix, en el pernil ibèric, el gall dindi i la col llombarda.

Tot i així, clàssics carnívors dels àpats de Nadal com el xai (4,5%) i el tall rodó de vedella (5,8%) sí que han pujat de preu en l'últim mes. D'altra banda, el llobarro (-3,2%), els percebes (-3,80%) i els llagostins (-0,8%) són els únics productes del mar que es poden comprar més barats ara que a finals de novembre.

"Si no vols prescindir d'aquests aliments, l'única opció és avançar (molt) les compres i congelar", recomana l'OCU en el seu estudi. No obstant, l'organització també admet que el més senzill per evitar que el pressupost dels dinars i sopars de Nadal es dispari és buscar algun dels productes alternatius més econòmics o "menys exposats" als forts increments de preu dels dies previs a les festes.

Increment molt per sobre de l'IPC

L'última edició d'aquesta anàlisi de l'OCU també permet estudiar com han evolucionat en els últims cinc anys els preus del cistell de la compra nadalenc. Malgrat que el cost d'aquesta selecció de productes pràcticament no ha augmentat respecte a l'any passat (un 0,8% més car), si es compara amb el 2015 l'increment és de gairebé un 30%. Cal tenir en compte, recorda l'entitat, que en aquest mateix període l'IPC ha pujat tan sols un 4,8%. Així doncs, en cinc anys el besuc ha duplicat el seu preu i és un 46% més car aquest Nadal que el 2018. De nou, aquesta evolució és similar en les cloïsses, que costen un 95% més que el 2015 i un 28% més que l'any passat. El tercer aliment que s'ha encarit més és el lluç, amb un increment del 68%.

Només el gall dindi i el tall rodó de vedella tenen un preu inferior ara respecte a la primera edició de l'estudi de l'OCU. Per als amants del marisc, els productes en què la pujada de preu s'ha pogut notar menys són els llagostins, els percebes i les ostres, amb un increment del 17%, el 27% i el 29%, respectivament.

stats