Comerç

Tanca Imaginarium, les emblemàtiques botigues de joguines de dues portes

La cadena, nascuda a Saragossa el 1992, feia anys que anava reduint personal i establiments

2 min
En plena crisi, Imaginarium va ampliar la xarxa de botigues a l’estranger.

BarcelonaL'emblemàtica cadena de botigues de joguines Imaginarium, coneguda arreu per la seva façana amb dues portes, una de gran i una de petita, tanca per sempre. Ho ha anunciat la mateixa empresa a través de les xarxes socials, després que el 2021 ja fessin un ERO de 119 treballadors del total de 144 (el 86% de la plantilla) i tanquessin totes les seves botigues a excepció de les dues que tenien a Saragossa i a Màlaga.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ara, però, Imaginarium abaixa persianes del tot. "Hem aguantat fins a l'últim moment, fins a l'últim sospir per polsar el botó i dir adeu", diu l'empresa a les xarxes, que afegeix: "Amb el cor ple d'emocions ens entristeix dir-vos que Imaginarium arriba a la seva fi".

L'empresa de joguines ha mostrat el seu "més sincer agraïment" als clients per la seva "lleialtat, fidelitat i suport al llarg dels anys". "Ha estat un honor i un privilegi ser part de la vostra vida i de la vida dels vostres fills, proporcionant moments d'alegria i diversió a través de les nostres joguines", ha assenyalat a través de Facebook i Instagram.

Auge i caiguda

Imaginarium va néixer el 1992 a Saragossa, ara fa 32 anys, on va obrir la primera botiga. Aquesta botiga és, de fet, una de les poques que havia sobreviscut al tancament massiu del 2021. El seu fundador va ser l'emprenedor Félix Tena, i pel seu equip hi van passar persones reconegudes a Saragossa, com l'actual alcaldessa de la ciutat, Natalia Chueca, com a directora de màrqueting.

Pocs anys més tard, la cadena va començar una expansió que la va portar a tenir més de 40 botigues a tot Espanya, de les quals quatre a Catalunya. Va arribar a cotitzar al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) fins que en va ser exclosa el 2 de febrer del 2022, i en els temps àlgids va arribar a comptar al llarg de la seva història amb prop de 800 treballadors i més de 420 botigues repartides per 20 països.

Però el que semblava un somni plàcid als inicis dels 2000, va convertir-se en un malson anys més tard. Els problemes van començar el 2008 amb la crisi financera, i el 2017, estant al límit de la fallida, va aconseguir arribar a un acord amb un grup d'inversors liderat pel mexicà Xavier López Ancona, fundador del grup Kidzania, així com amb Gevork Sarkisyan i Federico Carrillo, per obtenir una injecció de 8,5 milions d'euros de capital. Tot i aquesta segona oportunitat, els comptes de l'empresa no van millorar.

"La internacionalització va ser el principi de la fi", avisaven des dels sindicats el 2021, amb el tancament massiu de les botigues a Espanya. A més, l'esclat de la pandèmia, seguit de l'augment de preus per les tensions geopolítiques van acabar de desestabilitzar la companyia. El deute, que el 2021 superava els 14 milions d'euros, només feia que engreixar-se. Finalment, aquest abril Imaginarium posa fi als seus 32 anys de vida.

stats