Economia 05/07/2019

Competència aprova retallades en la retribució de les empreses energètiques

La CNMC proposa una rebaixa del 7% en la retribució de les elèctriques i un 18% en les companyies de gas

Ara
2 min
Torres de transport d'electricitat als voltants de Barcelona.

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha proposat una reducció d'un 7% en la retribució que perceben les companyies elèctriques i prop d'un 18% en la de les empreses distribuïdores de gas d'Espanya. Amb aquesta iniciativa, Competència vol definir un marc legislatiu "estable i rigorós" que s'adapti al cicle econòmic.

Amb aquestes retallades de la CNMC, la retribució inicial per a la distribució d'electricitat es queda fixada en 5.455 milions d'euros a l'any, un 7% menys que les xifres actuals. Pel que fa a la retribució inicial per al gas, passaria a 1.420 milions amb la reducció proposada del 18%.

La reducció de les retribucions per a les companyies energètiques suposarà, de retruc, una rebaixa en les quotes que paguen els consumidors en les factures de la llum. Segons la CNMC, les retallades significaran una rebaixa en la factura de la llum i més rendibilitat en les mateixes empreses. Competència pretén que, amb aquesta proposta, es minimitzi la incertesa en la regulació energètica i sigui més fàcil preveure les retribucions futures per a les empreses, ja que es crearà un entorn "més estable".

Una nova regulació

Competència defensa aquestes retallades assegurant que volen "donar transparència i seguretat" als operadors elèctrics i les companyies de gas. Arran de la proposta, s'obrirà un període d'al·legacions, que seran analitzades per la CNMC abans que es publiqui la normativa definitiva. La nova regulació s'aplicarà entre el 2020 i el 2025 per a les empreses elèctriques i entre el 2012 i el 2026 per als operadors de gas.

Aquestes mesures preses per Competència són possibles després que la institució va assumir les competències atribuïdes pel dret comunitari europeu en matèria de gas natural i electricitat. Gràcies a un reial decret del govern espanyol, Competència se suma a la CNMV i al Banc d'Espanya, les altres dues entitats amb capacitat per regular el sector energètic.

L'anunci d'aquesta mesura per part de Competència ha tingut un impacte negatiu en la cotització a borsa d'Enagas i Naturgy, les dues principals empreses afectades per les futures retallades.

stats