Economia 12/06/2019

Tres mesos de caiguda en la venda de pisos

El descens interanual a l'abril és del 5,4%, però en l'acumulat de l'any puja un 2%

Xavier Grau
3 min
La compravenda d'habitatges a Catalunya torna a caure a l'abril

BarcelonaLa compravenda d'habitatges a Catalunya va caure un 5,4% a l'abril en relació amb el mateix mes de l'any passat i encadena tres mesos seguits de descensos, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, durant l'abril es van fer prop de 6.300 operacions, de les quals 5.728 corresponien a habitatges lliures i 566 a protegits, mentre que 944 eren nous i 5.350 de segona mà. Al conjunt de l'Estat la compravenda d'habitatges també va patir un descens a l'abril en relació amb el mateix mes del 2018, concretament del 3,1%.

En total a Espanya es van vendre 41.049 pisos, dels quals 36.644 eren lliures i 4.405 protegits, mentre que 7.681 eren nous i 33.368 de segona mà. Les comunitats amb increments més elevats van ser Extremadura i Castella-la Manxa, amb un 30,2% i un 7%, respectivament, i els descensos més importants es van produir a les Illes Balears (14,1%) i a la Comunitat de Madrid (13,8%).

Des que va començar l'any, la compravenda d'habitatges ha sumat tres mesos de descensos consecutius. Si bé l'any va començar amb 7.890 habitatges venuts –903 més que al desembre–, al febrer van caure fins als 6.987, al març fins als 6.904 i ara a l'abril fins als 6.294.

Per províncies, a les comarques de Barcelona la compravenda d'habitatges va patir un descens del 5,9%, fins a les 4.334 operacions, de les quals 686 pertanyien a habitatges nous (+9,1%) i 3.648 de segona mà (-8,2%). Per la seva banda, a les comarques de Girona, la caiguda va ser del 7,4%. A Lleida, la caiguda en la compravenda d'habitatges es va accentuar fins al 10,64%. Concretament, es van firmar 252 operacions davant les 282 de l'abril del 2018. En canvi, a les comarques de Tarragona la compravenda d'habitatges va pujar un 1% a l'abril en relació al mateix mes de l'any passat. Concretament, es van formalitzar 861 operacions.

No obstant el descens al mes d'abril i els tres mesos seguits en què la xifra de compravenda va caient, el cert és que en el conjunt de l'any –gener a abril– a Catalunya s'han venut 28.075 habitatges, una xifra que encara és un 2,1% superior al mateix període de l'any anterior.

En el cas del conjunt de l'Estat, entre el gener i l'abril d'enguany s'han venut 145.038 habitatges, una xifra que és un 2,04% superior al mateix període de l'any anterior.

Normalització del mercat

La directora d'estudis del portal Fotocasa, Beatriz Toribio, destaca que una part de la caiguda de les operacions de compravenda són degudes a l'efecte de la Setmana Santa, que aquesta any va ser a l'abril, però indica que també es deu a "una normalització a la qual tendeix el mercat".

Toribio indica que "des de fa mesos s'aprecien signes de creixement més baix que van en línia amb el context econòmic". "Des de finals del 2018, les diferents estadístiques que mesuren la salut del sector mostren signes que apunten cap a un creixement inferior de l'activitat del mercat que faran que el 2019 l'habitatge tingui un comportament més moderat", assegura aquesta experta, malgrat que matisa que "seguim en un cicle positiu".

La compravenda d'habitatge nou reflecteix un comportament més positiu que el de segona mà en comparació amb l'any passat. "El 2019 l'habitatge d'obra nova pren el protagonisme al de segona mà, a causa del fort interès per aquest tipus d'habitatge per part dels compradors i a l'oferta més elevada que s'ha posat al mercat en l'últim any com a conseqüència de la reactivació de l'activitat constructora", explica Toribio. Cal tenir en compte que ara s'estan lliurant promocions que es van iniciar fa entre un any i mig i dos anys.

La directora d'estudis del portal immobiliari destaca que les quatre comunitats que fins ara han concentrat l'activitat més elevada –Catalunya, Madrid, les Balears i les Canàries– ara mostren taxes interanuals negatives, "una altra prova més de l'estabilització del mercat".

Falta oferta

Per a Òscar Gorgues, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, les dades reflecteixen que s'està arribant a una normalització i es deixen enrere els creixements de dos dígits, alhora que "s'arriba a una velocitat de creuer".

Gorgues destaca que la moderació de les vendes d'habitatge la provoca el fet que "l'oferta és limitada" i no la falta de demanda, però també indica que la moderació del creixement anual de les operacions "és símptoma que no hi ha bombolla".

En aquest sentit, el gerent de la Cambra de la Propietat indica que el nivell de vendes a Catalunya encara és 35 punts i a Barcelona 30 punts per sota dels nivells màxims del 2007, just abans de la crisi immobiliària.

stats