ECONOMIA
Economia 03/03/2011

La confiança dels consumidors augmenta el mes de febrer

La percepció dels consumidors sobre la situació actual ha millorat lleument respecte el gener però més significativament respecte el tancament del 2010

Efe
2 min

MadridLa confiança dels consumidors va pujar el febrer per segon mes consecutiu fins arribar als 73,4 punts, el valor més alt assolit des del passat agost. Aquesta pujada és una conseqüència de la millor percepció de l'actual situació econòmica, així com de les expectatives pels pròxims sis mesos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Indicador de Confiança del Consumidor (ICC), elaborat per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), va pujar el febrer 2,7 punts, situant-se en 73,4, per sobre dels 70,7 del mes anterior i dels 71,1 del febrer del 2010.

Els components de l'indicador que més pugen són els referits a l'economia general del país i a l'ocupació, mentre que els que tenen a veure amb l'economia de la llar retrocedeixen.

La percepció dels consumidors sobre la situació actual ha millorat lleument respecte el gener però més significativament respecte el tancament del 2010, moment en el qual va baixar considerablement per les pressions rebudes pel deute espanyol en els mercats internacionals.

Les expectatives sobre l'evolució econòmica pels pròxims sis mesos són molt més optimistes que al gener, però continuen sent més baixes que un any abans.

Pel contrari, tant la impressió actual com les perspectives de futur que els consumidors tenen sobre la seva economia domèstica han empitjorat, encara que segueixen mantenint-se en un nivell elevat.

Per una altra banda, els usuaris han reduït les seves expectatives sobre l'increment dels preus, amb què es pot interpretar que no esperen que l'actual escalada inflacionista perduri en el temps.

Pel contrari, ha augmentat lleument l'expectativa de pujada dels tipus d'interès, el que reflecteix que els consumidors no són aliens a les pujades de l'euríbor, l'indicador més utilitzat pel càlcul d'hipoteques, que va tancar febrer en el 1,714% front al 1,550% del mes anterior.

Dins de l'indicador General de Confiança, la categoria que es refereix a la situació actual va pujar 0,7 punts respecte el gener i va situar-se a 48,3 punts, degut a la pujada de la valoració de l'economia espanyola en 2,8 punts i de l'ocupació en 2,7, mentre que el de la situació de la llar va baixar 3,4 punts.

L'indicador parcial d'expectatives va pujar 4,7 punts i va situar-se en 98,5, com a conseqüència de la millora de les perspectives futures de l'economia del país en 8,2 punts i de l'ocupació en 6,6, malgrat el descens de les referides a l'economia domèstica en 0,7 punts.

L'ICO elabora l'Indicador de Confiança a partir d'una enquesta a mil ciutadans, als que se'ls demana valorar com "millor" o "pitjor" la situació de la seva economia familiar, l'economia espanyola i l'ocupació respecte a la que existia sis mesos abans, així com les seves expectatives pels pròxims sis mesos sobre aquestes mateixes qüestions.

stats