Crisi Deute
Economia 20/07/2011

Barroso insta als líders de l'Eurozona a aconseguir una solució

El president de la Banc Central Europeu, José Manuel Durao Barroso, ha instat avui als líders de la zona euro a acabar demà amb la crisi del deute i la inestabilitat de la moneda única, perquè sinó tota Europa sofrirà les conseqüències.

Efe
2 min

Brusel·les p { margin-bottom: 0.21cm; } "Ningú ha de fer-se il·lusions, la situació és molt seriosa i requereix una resposta", va afirmar Barroso en les seves declaracions avisant que sense una solució "les conseqüències negatives es notaran a tots els racons d'Europa i més enllà".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La cimera de demà a Brussel·les està marcada per les diferències que separen encara als líders de la zona euro, sobretot entorn del segon rescat de Grècia. Barroso va insistir en què "és hora de decidir" i que "amb bona voluntat per part de tots podem aconseguir una solució".

Els elements d'una solució són coneguts, atès que l'Eurogrup va proporcionar la setmana passada "el punt de partida". "El mínim que hem de fer demà és aportar claredat" sobre certes mesures, va indicar el president de la Comissió Europea. Això implica aclarir les mesures que hi haurà per assegurar la sostenibilitat de les finances públiques gregues; la viabilitat i els límits de la participació del sector privat en el segon rescat a Grècia; l'abast que tindria un fons de rescat més flexible; la reparació de la banca encara necessària; i els plans per garantir la liquiditat al sistema financer.

Barroso va recordar que els països membres han promès que faran tot el que sigui necessari per garantir l'estabilitat de l'Eurozona i per això "és el moment de complir aquesta promesa", atès que la major part de les decisions que s'hauran de prendre formen part de les seves competències.

El president de l'Executiu comunitari també va apel·lar a la "responsabilitat del Banc Central Europeu". "Una solució requerirà que tots els actors exerceixin al màxim la seva responsabilitat", va sostenir. En aquest sentit, els líders deuen demà seure a la taula de negociació amb una actitud positiva, "dient el que poden fer i el que volen fer i no pas el que no faran", va insistir. "Urgeixo a tots els líders a mostrar l'ètica de la responsabilitat d'Europa", va emfatitzar.

Barroso va reiterar que a tots els Estats els interessa comprometre's amb una solució. "Això és veritat per aquells que han de reduir el dèficit i el deute, i també ho és per a aquells als quals se'ls demana suport i solidaritat".

El president de la CE també va recordar als països de la zona euro que "som interdependents".

"Això no és una opció, és una realitat. En un món globalitzat, els nostres socis compten amb Europa, però sense Europa i sense la Unió Europea, els europeus no explicaran res”, va assenyalar.

Barroso va destacar que l'euro és un dels grans actius de l'Eurozona i els seus avantatges i beneficis superen amb escreix els esforços que han de fer demà els Estats. "No podem prendre'ns això a la lleugera, sinó la història jutjarà aquesta generació de líders amb duresa", va emfatitzar.

La CE per la seva banda, està complint amb els seus compromisos. "Estem fent tot per apropar posicions, tant a través dels nostres contactes polítics com a través del nostre coneixement tècnic", va assenyalar Barroso, qui es reuneix aquesta tarda amb el primer ministre grec, Yorgos Papandréu, a Brussel·les, per preparar la cimera de demà.

stats