Comerç

"Ara ingresso la meitat del que ingressava fa set anys"

Els firaires de la Fira de Reis de Gran Via de Barcelona lamenten la caiguda de les vendes

3 min
Fira de Reis de Gran Via, tot i que es veu gent la majoria estava passejant i no comprava. Boti¡gues, nadal, fira, xurros, xurreria. Diari ARA, Marc Rovira

BarcelonaMilers de catalans no perden la tradició de passejar-se per la Fira de Reis de la Gran Via de Barcelona. Any rere any, pares i fills van a completar-hi la carta als Reis d'Orient i al tió, les parelles volten a la recerca del detall perfecte per als sogres i els avis compren paperines de xurros als seus nets. Però darrere d'aquestes escenes, que també acabarien estovant el cor del senyor Scrooge, els firaires critiquen que, durant els últims anys han anat disminuint les vendes. "Cada Nadal facturem una mica menys. Ara ingresso la meitat del que ingressava fa set anys, quan vaig venir per primera vegada", respon José Antonio Gallardo, d'Easyclick, que ven un tipus de maquetes i ninots semblants als de Playmobil.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Li ha passat el mateix a Eva Pérez, de Joguines de Fusta. "Les tradicions es van perdent i no hi ha res a fer amb els centres comercials o les grans cadenes", es queixa. És de Nou Barris, fa disset anys que ve i ha vist créixer molts dels nens que ara, com a pares, li venen a comprar joguines per als seus fills. "Abans hi guanyàvem més diners, però és un mercat que me'l sento molt meu i li tinc molta estima, segurament per això no el deixo".

El covid també ha sigut una bona estocada. "Jo l'any passat hi vaig perdre diners, així de clar t'ho dic", sentencia Gallardo. Segons els mateixos firaires, molts companys no han pogut superar la pandèmia i ho han hagut de deixar definitivament. "Si no tens un bon coixí, fas el que sigui per menjar. Molts s'han posat a treballar del que han pogut i, ja està, aquests és molt difícil que tornin", diu Pérez. Tot i això, torna a haver-hi més o menys el mateix nombre de parades que abans del covid, prop de 175. "Hi ha força mobilitat i no deixa de ser una bona fira, sempre hi ha gent nova que ho prova", diu un treballador de Lyonca Dioramas 3D –prefereix mantenir-se en l'anonimat–, que fabrica i ven quadres amb relleu.

L'any passat, molts firaires no se la van voler jugar i no van fer la inversió de pagar la paradeta i totes les despeses. Enguany, però, són més optimistes. Les mesures no són tan estrictes com les del Nadal anterior, en què els vianants havien d'anar tots en la mateixa direcció i hi havia una cinta davant de les paradetes que obligava a mantenir-hi la distància. A més, malgrat que el creixement de casos els ha enganxat en plena fira, les mesures sanitàries aplicades per la Generalitat no són tan dures com les del 2020. "El que ens va fer més mal va ser el toc de queda a les 22 h. Treballem molt a la nit, creuem els dits i que no ens ho canviïn, ni que anul·lin la Cavalcada", diu en Ramon.

Aquest any, però, la fira ha començat amb mal peu. L'empresa muntadora no va complir amb els terminis i en lloc d'obrir el divendres 17 ho han acabat fent el dilluns 20. "Paguem entre 2.000 i 6.000 euros per paradeta, varia segons els metres i la situació, i hem perdut un cap de setmana; veurem si ens ho descompten", es queixa Gallardo. L'últim dia de mercat, que va de Muntaner a Rocafort, és el 6 de gener.

"Sempre venim"

Per a la majoria de passejants és una cita nadalenca més que han heretat dels seus pares i avis. "Ens hi portaven de petits i m'encanta, sempre venim a donar-hi una ullada i a comprar els regals del tió i l'amic invisible", diuen la Lara i l'Edu, pares de la Juno. Tampoc no falla mai Eduard González, que acompanya el seu nebot. "L'ambient és molt bonic i, ara, amb això del covid i tota la pesca, es pot caminar més tranquil". Precisament, un dels negocis que noten més la baixada d'afluència causada per la pandèmia són les xurreries. "Nosaltres, com més gent hi hagi, més diners fem. Així de fàcil", sentencia un treballador –no vol que surti el seu nom– que fa trenta anys que ve. Tot i així, també n'hi ha a qui el mercat els continua funcionant molt bé. "Entenc que en general la sensació és que els números han anat a pitjor, però depèn molt del producte que venguis. Nosaltres en traiem molt bon rèdit i seria una pena deixar decaure una fira que es fa des del segle passat", diu el treballador de Lyonca Dioramas 3D.

stats