LABORAL
Economia 05/09/2014

La jutge declara legal la vaga de Panrico i censura l’empresa

La sentència afirma que l’aturada de vuit mesos va ser lícita i legal

Xavier Grau
2 min

BarcelonaEls treballadors de la planta de Santa Perpètua de Mogoda de Panrico van començar l’any passat una vaga que es va allargar vuit mesos. La lluita es va fer a les portes de la factoria, però també als tribunals. Els treballadors van denunciar la direcció de l’empresa, però l’Audiència Nacional va avalar al maig els acomiadaments a la planta catalana. I la direcció va denunciar els sindicats i el comitè de vaga, però ara una jutge de Sabadell ha declarat legal l’aturada.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el fons, la sentència aporta poc al conflicte, ja resolt per l’Audiència Nacional. Com a màxim, la satisfacció dels sindicats i del comitè de vaga de saber que l’aturada no va ser il·legal ni abusiva, com deia la direcció de l’empresa. Ahir fonts de la direcció van qualificar d’“irrellevant” la sentència, tot i que van anunciar que hi presentaran un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Des dels sindicats van mostrar satisfacció perquè la sentència avala la legalitat de la vaga i perquè reconeix que, durant el conflicte, la direcció no va respectar el conveni. La jutge, Ana Cristina Salas, ho deixa clar: el procediment d’acomiadament col·lectiu i les mesures de reducció salarial i inaplicació del conveni que l’acompanyaven “suposava l’incompliment del que s’havia pactat en el conveni en garanties d’ocupació”.

Indemnització

L’empresa, en la demanda als sindicats i al comitè de vaga, fins i tot demanava una indemnització per danys. Sol·licitava cinc milions d’euros, que es desglossaven en quatre milions per la pèrdua de negoci, 300.000 euros per danys materials i 700.000 euros per danys a la imatge de l’empresa. La jutge no entra en aquest tema i deixa la porta oberta a una reclamació davant un altre òrgan judicial. La magistrada també rebutja les acusacions de la direcció sobre el fet que els vaguistes van impedir treballar als que volien fer-ho: creu que no hi ha proves “d’una actuació de violència o coacció”.

stats