Laboral

Desconnectar durant les vacances: manual d'instruccions

Fer esport, allunyar-se de les pantalles i llegir són bones maneres d'aconseguir-ho

Pol Casaponsa Sarabia
3 min
Com desconnectar durant les vacances?

BarcelonaLes vacances són el moment més esperat de l’any per als que desitgen passar més temps amb la família, disfrutar del bon temps, llegir una novel·la o viatjar a l’altra punta del món. Per a molts, el mes de juliol es converteix en un compte enrere per tal d’arribar a les seves setmanes de descans i trencar, d’una vegada per totes, amb la rutina que fa mesos que segueixen. A més, segons explica l’experta en marca personal i consellera delegada d’INNERO, Arancha Ruiz, inconscientment, a mesura que s’apropa el període, la gent comença a notar com les necessita. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un altre factor clau per entendre les ganes de vacances que molts pateixen és la “tensió” que es viu en moltes companyies durant el mes de juliol. Ruiz explica que, pel fet que moltes empreses tanquen en aquest mes els resultats del primer semestre de l’any, “la gent acostuma a córrer per acabar de fer el que té pendent”. A més, la gent que té fills també acostuma a arribar a l’agost més cansada. “Un cop s’acaba l’escola, els nens trenquen tota la seva rutina i els pares s’hi han d’adaptar com puguin. És per això que arriben al seu període lliure amb més ganes”, explica. Tot i això, desconnectar de la feina durant els dies lliures no és tan fàcil com sembla i hi ha diversos consells que ens permeten allunyar-nos-en del tot.

Pantalles fora

Ruiz explica que, per tal de poder fugir de la rutina, és molt important deixar el mòbil i l’ordinador ben lluny. “Abans de marxar de l’oficina o lloc de treball, és imprescindible automatitzar un correu dient que estàs de vacances”, relata. La consellera delegada d’INNERO insisteix que, per molt que vegis missatges entrar a la safata d’entrada, has de “mantenir-te ferm en no prestar-los atenció” i, si és possible, desinstal·lar les aplicacions amb les quals cadascú es relacioni laboralment. Segons diu, quan aconsegueixes deixar estar aquest lligam és quan busques activitats alternatives que sí que permeten trencar la rutina i et permeten desconnectar per complet.

L’experta indica que guanyar aquesta distància amb la feina és beneficiós, també, a l’hora de tornar al lloc de treball. “És molt positiu poder allunyar-se un temps de la productivitat per després rendir millor”, assegura. A més, Ruiz indica que “s’ha de saber què fas, però també el perquè”, i creu que, a vegades, “perdem la perspectiva de per què fem el que fem”. Allunyar-se de les pantalles és una manera d’explorar noves coses i poder connectar amb gent o llocs que fa temps que no veiem, i és per això que “també és molt positiu per a la innovació”.

L’hora del llibre

Durant el període de vacances, molta gent aprofita per treure la pols als llibres de Sant Jordi que encara no han pogut llegir o per comprar-se el nou bestseller i cruspir-se'l mentre pren el sol a la platja. La lectura és la millor manera per desconnectar del dia a dia i transportar-se a un lloc imaginari. Per això, Ruiz explica que ella sempre recomana llegir cada dia una estona per tal de “poder evadir-se de les preocupacions i connectar amb entorns diferents”.

Esport per descansar

Una altra manera de desconnectar del dia a dia és fer exercici: fer excursions per la naturalesa, tornar a engreixar la cadena de la bicicleta o anar a córrer de bon matí són una bona manera de centrar-nos en l’activitat que estem fent i deixar de pensar en la feina. Segons l’experta, “el descans també tracta de canviar d’activitats”. Fer esport és una manera saludable de rodejar-nos del medi que ens envolta i sortir de casa.

Rebaixar la productivitat

Per últim, Ruiz explica que és molt important rebaixar la tensió. “Les vacances són el moment de fer el que més ens agradi”, diu. Destaca la necessitat de reduir la productivitat i assegura que una bona manera de fer-ho és “consumint humor”. Ruiz assegura que el que ens ha de distingir és “la imaginació i tenir una visió particular del que ens envolta” i que això s’aconsegueix nodrint-nos d’experiències durant els períodes que tenim per a nosaltres. “Les vacances no deixen de ser un període d'aprenentatge personal en què aconseguim generar noves idees que ens serviran en el futur”.

stats