Recuperació turística
Economia 24/01/2024

La despesa dels turistes estrangers a Catalunya frega els màxims del 2019

El Govern celebra que el 2023 va ser un any "molt bo" en la recuperació del turisme internacional

2 min
Terrasses plenes de turistes a la plaça Reial de Barcelona.

MadridQuatre anys després de l'esclat de la pandèmia, el 2019 encara és l'any a batre pel que fa als indicadors turístics. Va ser de rècord, seguit de dos anys traumàtics per al sector, amb l'aturada en sec per les restriccions i els confinaments. Des del 2022, les xifres de visitants estrangers i de despesa de turistes internacionals a Catalunya es van aproximant a les d'abans del covid. Sense donar dades definitives de visitants estrangers, el secretari d'Empresa, Albert Castellanos, ha assegurat que el 2023 "es va recuperar l'arribada de turisme internacional". "Ha estat un any realment molt bo", ha dit des de l'estand de Catalunya a la fira internacional de turisme Fitur, que ha arrencat aquest dimecres a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les projeccions del ministeri d'Indústria i Turisme publicades fa alguns dies, al conjunt de l'Estat s'hauria superat en un 1% la referència del 2019 amb més de 84 milions de visitants internacionals. Catalunya, explica la Generalitat, encapçala aquestes arribades amb un 20% del total. Pel que fa a la despesa, a tot Espanya se situaria en 108.000 milions d'euros. Castellanos ha detallat que els turistes internacionals van gastar 21.200 milions d'euros a Catalunya, una quantitat que queda a les portes de la del 2019, amb 21.319 milions. Aquell any històric, 19,3 milions de persones van visitar el Principat. La dada de l'any passat supera en un 27% la del 2022, quan els 14,9 milions de visitants estrangers van fer una despesa de 16.659 milions d'euros. Segons ha explicat Castellanos, la despesa mitjana per persona també ha crescut respecte al 2022, en què es va situar en 1.112 euros, 12 per sobre que la del 2019.

"L'augment de la despesa per turisme internacional indica que atraiem un tipus de turisme de més qualitat", ha celebrat Castellanos. Ara bé, igual que l'any passat, per explicar aquest increment també cal tenir en compte l'efecte de la inflació que fa incrementar els preus dels serveis i productes consumits pels turistes. El secretari d'Empresa ha remarcat que, més enllà de la "recuperació quantitativa dels grans números", s'avança en la desestacionalització amb l'octubre, el novembre i el desembre situant-se com els mesos en què més ha crescut l'oferta d'allotjament i amb un interès creixent en el turisme interior.

Preocupació per la sequera

El Govern ha admès preocupació per l'impacte de la sequera en el sector. Castellanos ha dit que caldrà encarar la situació "d'emergència" per falta d'aigua en els pròxims mesos i ha garantit que l'executiu estarà al costat del sector empresarial "per fer totes les reformes necessàries per fer un ús molt més eficient dels recursos hídrics".

stats