Economia 17/09/2019

El conseller delegat d'Atlantia plega per possible frau en la conservació dels ponts de la concessionària italiana

Giovanni Castellucci surt del grup amb una indemnització de 13 milions d'euros

Efe
2 min
El conseller delegat d'Atlantia, Giovanni Castellucci, en una foto d'arxiu.

RomaUn terratrèmol judicial sacseja els fonaments del grup italià Atlantia, propietat de la família Benetton i principal accionista (juntament amb ACS i una filial seva, Hochtief) de la concessionària catalana Abertis. El conseller delegat de la companyia, Giovanni Castellucci, ha dimitit aquest dimarts després que la Fiscalia de Gènova obrís una investigació per un presumpte delicte de falsedat documental relatiu a la seguretat de diversos ponts gestionats per les seves filials, Spea Engineering i Autostrade per l'Italia, empresa responsable de la manutenció del pont Morandi de Gènova, que es va ensorrar l'any passat i va causar 43 morts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consell d'administració d'Atlantia s'ha reunit de manera extraordinària a petició de Castellucci, el qual, després de més de 14 anys al capdavant de la companyia, va renunciar al càrrec. Això sí, s'endurà una indemnització de 13 milions d'euros.

L'origen de tot plegat ve de divendres passat, quan la Guàrdia de Finances italiana va emetre tres ordres d'arrest domiciliari i sis de prohibició per realitzar activitats professionals contra nou dirigents i tècnics d'Austostrade i Spea Engineering. El motiu: són sospitosos d'haver falsificat o haver omès detalls importants en informes enviats al ministeri d'Infraestructures i Transports i relatius a l'estat de conservació de dos ponts gestionats per aquestes filials. Les companyies van suspendre immediatament els seus treballadors i van obrir automàticament una auditoria interna.

"Esperarem el resultat de la investigació de la magistratura", ha estat durant aquests mesos la resposta del directiu, que estava qüestionat per la responsabilitat de la companyia en la tragèdia del viaducte genovès.

Ha estat precisament la decisió dels jutges –tot i que amb mesures encara cautelars– el que ha acabat posant entre l'espasa i la paret el conseller delegat del gegant italià, principal impulsor de l'entrada d'Atlantia a Abertis, primer amb el llançament d'una opa i posteriorment arribant a un acord amb ACS segons el qual les dues companyies passaven a controlar la companyia catalana, tot i que Atlantia en té el 50% més una acció.

La resta de l'accionariat de la concessionària catalana està en mans d'ACS, sigui a través d'aquesta empresa (30%) o de la seva filial alemanya Hochtief (que controla el 20% restant).

stats