Grans fortunes

Jeff Bezos anuncia que donarà la major part de la seva fortuna... i 10.000 acomiadaments a Amazon

El fundador d'Amazon preveu destinar els diners a la lluita contra el canvi climàtic i a persones que puguin "unificar" la humanitat

ARA
2 min
Jeff Bezos, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'onada d'acomiadaments que sacseja els grans gegants tecnològics nord-americans ha arribat també a Amazon. El colós del comerç electrònic seguirà els passos de Meta amb una ronda d'acomiadaments massiva, que deixarà al voltant de 10.000 persones sense feina, fet que suposa menys de l'1% de la seva força de treball global, segons ha publicat el New York Times. Els acomiadaments començaran aquesta setmana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les retallades se centraran en l'organització de dispositius d'Amazon, inclosa l'assistent de veu Alexa, així com en la seva divisió al detall i en recursos humans. D'aquesta manera, la companyia de Jeff Bezos se suma a l'allau d'acomiadaments de les tecnològiques. La companyia ha explicat que de moment retira els plans d'expansió.

La notícia s'ha conegut el mateix dia que Bezos, amb una fortuna estimada de 171.000 milions de dòlars (156.000 milions d'euros) i segon de la llista de Forbes de les persones més riques del món, anunciava en una entrevista a la CNN que té previst donar la major part del seu patrimoni al llarg de la seva vida. Els diners aniran destinats, ha dit, a lluitar contra el canvi climàtic i a donar suport a les persones que puguin "unificar" la humanitat davant les "profundes divisions socials i polítiques" que hi ha al món.

No n'ha donat gaires més detalls ni ha concretat cap percentatge, però és el primer cop que el fundador d'Amazon fa un anunci d'aquestes característiques. I ho ha fet després d'haver rebut crítiques per no haver-se sumat a la campanya Giving Pledge, impulsada el 2010 pel matrimoni Gates i Warren Buffet, en el marc de la qual més de 200 grans fortunes al món s'han compromès a donar com a mínim la meitat de la seva riquesa a causes benèfiques. Entrevistat al costat de la seva parella, Lauren Sánchez, Bezos explica que tots dos estan "construint la capacitat" per poder donar aquests diners. "No és fàcil. Construir Amazon no va ser fàcil. Va caldre molta feina, un munt de companys d'equip molt intel·ligents [...] i estic trobant [...] que la caritat, la filantropia, és molt semblant", diu a l'entrevista.

Segons la CNN, de moment Bezos s'ha compromès a destinar 10.000 milions de dòlars durant deu anys –al voltant del 8% del seu patrimoni net actual, si es pren com a referència la xifra de Bloomberg– al Bezos Earth Fund, que copresideix Sánchez. L'objectiu d'aquesta fundació és reduir la petjada de carboni del ciment i l'acer en la construcció, pressionar els reguladors financers perquè considerin els riscos relacionats amb el clima i avançar en les tecnologies per controlar les emissions de carboni. Com a president executiu d'Amazon, a més, està implicat en l'ecologització de l'empresa. La caiguda d'un 3% de les accions i l'augment de les donacions benèfiques són, segons Forbes, els motius pels quals ha baixat aquest 2022 –per primer cop en quatre anys– al segon lloc de la llista de més rics, ara encapçalada pel fundador de Tesla i nou propietari de Twitter, Elon Musk, que acumula 219.000 milions de dòlars (200.000 milions d'euros).

Els cinc filantrops més actius del món

1.

Warren Buffett

L’inversor ha destinat 49.000 milions de dòlars a organitzacions sense ànim de lucre, com la Fundació Bill & Melinda Gates.

2.

Bill Gates i Melinda Gates

La Fundació Bill & Melinda Gates ha invertit 35.000 milions de dòlars en l'escolarització o la prevenció de la sida.

3.

George Soros

El magnat és considerat el donant més generós per haver donat el 64% del seu patrimoni net, valorat en 8.300 milions de dòlars.

4.

Michael Bloomberg

L'exalcalde de Nova York ha invertit 12.000 milions de dòlars en el canvi climàtic, la seguretat en armes o la sanitat pública.

5.

MacKenzie Scott

L'exparella de Jeff Bezos ha donat gairebé 9.000 milions de dòlars a fundacions per la justícia racial o la igualtat de gènere.

stats