Farmacèutiques
Economia 14/11/2023

Doble salt històric d'Uriach: obre un 30% del seu capital i entra a França

La farmacèutica incorpora el fons britànic ICG al seu consell i compra la companyia francesa Ineldea

3 min
Enrique Uriach, Luis Cantarell i Oriol Segarra, d’Uriach

BarcelonaUriach ha consumat els dos grans objectius que tenia des de feia mesos entre cella i cella: ha donat entrada al seu capital a un fons estranger i ha compromès la compra d'una companyia francesa per consolidar el seu lideratge en el segment de natural consumer healthcare (els medicaments i productes per a la salut que no requereixen recepta) a Europa, cap on ha virat la seva estratègia de negoci.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fons que serà el nou copropietari de la farmacèutica és ICG, a qui la farmacèutica ha cedit un 30% del capital a través d'una ampliació de capital. Feia temps que la companyia negociava amb diversos fons d'inversió per poder continuar amb la seva estratègia de creixement, que implicava fer el gran salt a França.

Aquest salt s'ha materialitzat amb la compra de Laboratoris Ineldea, especialitzada en productes naturals per a l'autocura de la salut i amb una facturació de 100 milions d'euros. La companyia francesa entrarà a la plataforma europea –integrada ja per 10 països– que Uriach ha construït al voltant del negoci de natural consumer healthcare.

L'operació de compravenda es tancarà l'any vinent i el preu és confidencial, tot i que fa cinc mesos Uriach deia que possiblement seria superior als 50 milions d'euros. Per a la farmacèutica suposarà arribar als 450 milions de facturació l'any 2024, un any abans del previst en el seu pla estratègic.

La companyia, que encadena deu exercicis amb creixements de doble dígit, va tancar el 2022 amb uns ingressos de 272 milions d'euros, un 15,7% més que l'any anterior. Fa 10 anys, aquesta farmacèutica facturava 120 milions d'euros, de manera que si compleix les previsions haurà multiplicat per prop de quatre els seus resultats. Encara està un pas per darrere dels gegants farmacèutics de Catalunya: Almirall, Esteve i Ferrer van superar els 600 milions el 2022. Grifols segueix molt per sobre, amb més de 6.000 milions.

"Fins ara hem fet totes les operacions amb recursos propis perquè tenim un endeutament molt baix, però som conscients que per créixer i ser líders hem de donar entrada a recursos externs", ha explicat en roda de premsa aquest dimarts el president del Consell de Propietaris i representant de la família Uriach, Enrique Uriach.

El cert és que les dues operacions són històriques: és la primera vegada que aquesta farmacèutica dona entrada al seu capital a un accionista no familiar en els seus 185 anys d'història. Alhora, la compra és la més gran que mai ha realitzat aquesta empresa, que té els seus inicis el 1838 en una farmàcia-drogueria al barri del Born de Barcelona.

Un pas per guanyar equilibri

La intenció d'Uriach amb l'entrada del nou fons és guanyar estabilitat, requisit indispensable que ha portat a l'elecció d'ICG. "No és un private equity a l'ús. S'ha definit un temps d'estada més llarg del normal, suficient per donar estabilitat i creixement", ha dit en roda de premsa el president del consell d'administració, Luis Cantarell.

La decisió d'obrir el seu accionariat suposa la incorporació d'una nova persona al consell d'administració, que representarà el fons. Fins ara hi havia tres independents, dos membres de la cinquena generació de la família, un de la sisena, el conseller delegat, Oriol Segarra, i un secretari no conseller.

Enrique Uriach manté la porta oberta a una eventual sortida a la borsa, però consideren que "encara" no són prou grans. "No ens interessava sortir al mercat secundari, per al mercat continu no tenim grandària suficient. Si assolim els objectius del 2025, una possible opció podria ser una sortida a la borsa", ha afegit.

stats