Economia 05/06/2013

Rajoy viatja a Brussel·les per discutir les reformes

Es reunirà amb Durao Barroso per refermar el seu paper com a soci fiable i compromès amb la UE. L'acompanyen els seus ministres econòmics

Laia Forès / Efe
3 min

Brussel·lesEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, acompanyat per set ministres, viatja aquest dimecres a Brussel·les per explicar a la Comissió Europea que no aturarà el ritme de les reformes econòmiques que està impulsant a Espanya, i per confirmar el seu paper com a soci fiable i compromès amb la UE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A la primera cita d'aquestes característiques des que encapçala l'executiu espanyol, Rajoy es reunirà amb José Manuel Durao Barroso mentre que els seus ministres ho faran amb els corresponents comissaris europeus. Després es farà una reunió conjunta.

Acompanyen Rajoy els seus ministres econòmics (Luis de Guindos, Cristóbal Montoro, José Manuel Soria, Fátima Báñez, Ana Pastor i Miguel Arias Cañete) i al cap de la diplomàcia espanyola, José Manuel García Margallo, amb el secretari d'Estat per a la UE, Íñigo Méndez de Vigo.

La Comissió Europea va decidir la setmana passada no obrir un expedient a Espanya, però ha imposat al govern de Mariano Rajoy un calendari molt concret perquè faci, en pocs mesos, retocs en les reformes de les pensions i del mercat laboral o apugi l'IVA excloent alguns béns i serveis del tipus reduït, entre altres mesures.

Però Brussel·les no en té prou enviant a Madrid les seves recomanacions econòmiques. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, té por que caiguin en un sac foradat i per això ha demanat a Rajoy que vagi a Brussel·les. Res millor que explicar-li en persona per tenir la certesa que aquesta vegada el govern espanyol farà bé els deures.

Des de Brussel·les, la Comissió Europea nega que Barroso hagi cridat Rajoy per esbroncar-lo. Fonts comunitàries asseguren que es tracta d'una "invitació" per discutir qüestions econòmiques. Les bones paraules que, de portes enfora, envolten la reunió no amaguen, però, la desconfiança de la Comissió Europea cap al govern espanyol. No s'entén, si no, que l'economia espanyola s'hagi posat gairebé sota tutela i que s'amenaci d'obrir un expedient si Madrid no segueix les recomanacions de la Comissió.

Suport a la política de Rajoy

Brussel·les fa temps que dicta a Madrid les mesures que ha d'impulsar per sortir de la crisi, per bé que el govern espanyol ho negui. Fonts diplomàtiques també van negar que el viatge de Rajoy tingui res a veure amb les recomanacions econòmiques, però alhora les mateixes fonts explicaven que l'objectiu de la trobada és "explicar a la CE com està aplicant Espanya les propostes" de Brussel·les. "Esperem la comprensió i el suport de la Comissió", apuntaven.

Sigui com sigui, la realitat és que poques vegades el president de l'executiu comunitari convida un cap de govern a la capital europea per parlar d'economia. No és un gest habitual. Però Espanya està ara en el punt de mira de les autoritats comunitàries. És el segon soci europeu, només superat per Grècia, amb l'atur més elevat -amb més d'un quart de la població sense feina- i els trimestres en recessió s'amunteguen l'un rere l'altre.

Tot i això, la bona notícia que es va donar a conèixer ahir sobre les dades d'atur del mes de maig -a Catalunya la desocupació va disminuir en 14.800 persones respecte al mes anterior- farà que Rajoy arribi a Brussel·les traient pit i amb el missatge que la crisi ha tocat fons i que ara toca remuntar. Per acontentar la Comissió Europea, també podria cedir amb una de les seves recomanacions: apujar l'IVA. El president del govern espanyol va assegurar ahir que no vol apujar els impostos, però que "explorarà aquesta possibilitat".

A canvi d'impulsar més mesures i seguir un calendari molt precís, la Comissió Europa va confirmar dimecres que dóna dos anys més a Espanya, fins al 2016, perquè redueixi el dèficit públic per sota del 3% del producte interior brut (PIB). Però Madrid, insisteixen fonts comunitàries, ha de complir. En la reunió d'avui, Barroso discutirà amb el president espanyol "com assegurar de la millor manera la correcta implementació de les mesures" incloses en les recomanacions, segons explica la portaveu del president de la Comissió, Pia Arenkilde.

stats