COMERÇ EXTERIOR
Economia 29/08/2019

L’economia dels EUA també frena i creix només un 2%

La Xina rebaixa el to i aposta pel diàleg per acabar amb la guerra comercial

Xavier Grau
2 min
El consum és el motor de l’economia dels EUA, mentre que la indústria frena.

BarcelonaL’alentiment de l’economia no és només una qüestió europea. S’estén, i els Estats Units també ho pateixen. Dijous es va confirmar que el ritme de creixement estatunidenc ha baixat, i el segon trimestre d’aquest any s’ha situat en el 2%, una dècima menys del que inicialment s’havia previst i més d’un punt inferior al primer trimestre, quan el creixement va ser del 3,1%. Tot i aquest alentiment del creixement, la despesa dels consumidors, que als EUA suposa dos terços de l’activitat econòmica, va augmentar un sòlid 4,7% en el segon trimestre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

També els beneficis empresarials van créixer un 4,8%, l’augment més alt des del primer trimestre del 2018, però la inversió fixa empresarial es va reduir un 1,1% i les exportacions van baixar més del previst: del 5,8% previ al 5,2%. Així, els consumidors són els que estan tirant de l’activitat econòmica, mentre que els negocis semblen haver premut el botó de pausa. El president nord-americà, Donald Trump, va arribar a la Casa Blanca amb la promesa de portar el país a un creixement sostingut per sobre del 3% anual, cosa que ara no passa. Per això va aprovar la reforma fiscal que va incloure notables disminucions d’impostos per a les empreses i, en menor mesura, per als treballadors.

La xifra de creixement es dona a conèixer dies abans que la Reserva Federal (Fed) celebri la seva pròxima reunió de política monetària, els dies 17 i 18 de setembre, després que a començaments d’estiu decidís fer la primera retallada del preu del diner en gairebé una dècada.

Guerra comercial

Una part important del debilitament ve del comerç exterior, en plena guerra comercial amb la Xina. Dijous el gegant asiàtic va rebaixar el to amb la seva voluntat de resoldre les diferències entre els dos països a través del diàleg, i va subratllar que la resposta de Pequín a l’última andanada d’aranzels descarregada per Washington “és suficient”, cosa que allunya la por a noves represàlies xineses. “La Xina ja ha indicat la seva postura”, va assenyalar el portaveu del ministeri de Comerç de la Xina, Gao Feng. “Ens oposem decididament a l’escalada de la guerra comercial i estem disposats a resoldre el problema mitjançant la consulta i la cooperació en una actitud tranquil·la”, va afegir.

stats