Economia 10/05/2018

Efecte coet: la benzina puja a màxims des del 2015

La pujada del preu del petroli porta a una espiral alcista dels carburants durant el 2018

Xavier Grau
2 min
Les gasolines baixen un 3% fins a mínims  de fa quatre anys

BarcelonaEl denominat 'efecte coet', pel qual es traslladen les pujades del preu del petroli immediatament als carburants, s'ha tornat a produir. Durant l'any 2018 els preus de la gasolina i el gasoil han entrat en una espiral alcista. Responen així al preu del barril de petroli, que ha pujat més d'un 16% des de principi d'any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'espiral alcista de preus es preveu que continuarà en els pròxims dies, ja que el barril de Brent ha arribat a màxims des del 2014 com a conseqüència de la retirada dels Estats Units de l'acord nuclear amb Iran.

I les pujades del preu del petroli es traslladen sempre ràpidament als carburants, per l'efecte coet, a diferència de les baixades de preu, que triguen més temps en arribar a la butxaca del consumidor, en el que es defineix com a efecte ploma.

El seguiment dels preus de la gasolina i el gasoil el fa setmanalment la Unió Europea. Segons el 'Butlletí Petrolier de la Unió Europea', que es publica cada dijous, l'última setmana els preus dels carburants a Espanya han continuat l'ascens i han arribat als màxims des de l'estiu del 2015.

En concret, el litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en els 1,286 euros, després d'encarir-se un 0,54%, de manera que ha marcat un nou màxim anual i ha tocat preus que no es veien des de finals de juliol del 2015. Per la seva banda, el litre de gasoil ha repuntat aquesta setmana un 0,59%, fins als 1,19 euros, un nou preu màxim des del juny de fa tres anys.

L'1 de gener el preu del litre de gasolina 95 se situava a Espanya en 1,242 euros, la qual cosa significa que hi ha hagut un encariment del 3,5% en el que va d'any; mentre que el preu del gasoil era d'1,146 euros el litre, amb la qual cosa ha augmentat un 3,8%.

El dipòsit, 2,4 euros més car

Així, als actuals preus, omplir un dipòsit de 55 litres de gasolina supera els 70,7 euros, cosa que suposa uns 2,4 euros més respecte a principis d'aquest any. Per al cas del gasoil, omplir un dipòsit de 55 litres suposa per al consumidor 65,45 euros, també uns 2,4 euros més respecte a principis de gener.

El ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, ja va assegurar aquesta setmana que el govern estarà "vigilant" amb els marges de comercialització dels carburants davant l'episodi actual de repunt en els preus del petroli. "Hi ha tensió de preus i volem que reflecteixin el veritable cost del barril i no altres coses", va dir el ministre.

Malgrat l'encariment, la gasolina a Espanya és més barata que el preu de mitjana de la UE i de la zona euro. El preu de venda al públic de litre de combustible Euro-Super 95 se situa en 1,419 euros de mitjana a la UE i 1,461 euros a l'Eurozona, segons el 'Butlletí Petrolier de la UE'.

Que els preus a Espanya se situïn per sota de la mitjana, malgrat les pujades de l'IVA, els impostos més elevats i els nous gravàmens al biodièsel, es deu al fet que encara hi ha menys pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.

stats