Editorial

Els Lara García posen a la venda el seu terç del grup Planeta

Els fills de l'expresident del grup mantenen una mala relació amb el president, Josep Creuheras, i les altres branques familiars

X.G.C.
3 min
Seu principal de Planeta, a la Diagonal de Barcelona.

BarcelonaConvulsió al grup Planeta. Una de les branques familiars, els Lara García, han posat a la venda el seu terç en el capital del gegant editorial i mediàtic, segons ha avançat El Confidencial i ha pogut confirmar l'ARA. Aquesta branca de la família ha contractat Morgan Stanley per posar a la venda la seva participació, que segons l'esmentat mitjà podria tenir un valor d'uns 900 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Darrere l'operació hi hauria les discrepàncies entre les diferents branques de la família i, alhora, la sensació entre els germans Lara García que no tenen cap pes en la governança del grup, a més de la intenció per part seva de monetitzar la seva participació.

La branca Lara García la integren els fills de José Manuel Lara Bosch, que va ser president del grup fins al 2015, quan va traspassar. La mala relació entre els Lara García i la resta de membres de la família es remunta a l'any 2017, quan José Lara García, conseller delegat, va ser apartat de la gestió. La maniobra va refredar les relacions amb el president de Planeta, Josep Creuheras, i amb la resta de cosins i ties.

Segons El Confidencial, la ruptura es va produir quan José Lara García, en aquell moment conseller delegat, es va reunir amb Mariano Rajoy per comunicar-li la seva intenció de fer un gir a la línia editorial de La Sexta si el llavors president del govern intervenia davant la banca, amb el Banco Santander i CaixaBank al capdavant, perquè refinancés el deute de Planeta, que pujava a 500 milions per la compra del 8% de Banc Sabadell, en una participació que amb el temps va perdre gran part del seu valor.

El grup acaba de viure aquest mateix any un canvi accionarial. L'empresa que va fundar el 1949 José Manuel Lara Hernández tenia repartit el seu capital entre els fills de Fernando Lara Bosch, que va morir el 1995 en un accident de trànsit (amb un 26% del capital), els fills de José Manuel Lara Bosch (un altre 26% del capital) i les seves ties Maribel Lara Bosch i Inés Lara Bosch, amb un 24% cadascuna. Però a l'estiu va morir Maribel Lara sense descendència. La seva participació es va repartir entre la resta de branques familiars, i per això la participació dels germans Lara García és ara del 33%. Aquest octubre, el president del grup, Josep Creuheras, assegurava que Planeta manté l'estabilitat accionarial i no preveu sortir a borsa.

La venda de la participació al grup dels Lara García, però, no s'albira fàcil, perquè malgrat representar un terç del capital, les altres dues branques familiars que tenen dos terços de la companyia han expressat la seva voluntat i compromís de mantenir-se en el capital i continuar impulsant el creixement del grup, segons han explicat fonts properes a la família. Així, el possible comprador sap d'entrada que la seva capacitat de decisió serà limitada.

La vigília de l'entrega del premi Planeta 2023, Creuheras donava algunes dades del grup, que va tancar el 2022 amb una facturació de 1.800 milions d'euros, un 5,8% més que l'any anterior, i un benefici operatiu (ebitda) de 350 milions, un 14,8% més. El deute del grup es manté en 250 milions, tot i haver acudit als mercats per col·locar 100 milions, cosa que ha permès diversificar el deute i fins i tot rebaixar-ne el cost malgrat la pujada de tipus. Creuheras també va deixar clar que Planeta, que va portar la seva seu social a Sevilla després del referèndum de l'1-O, no la pensa retornar a Catalunya: "No està sobre la taula", va reblar.

Planeta és un gran conglomerat empresarial que, a banda de l'edició de llibres, té negocis també en la venda, com La Casa del Libro, un creixent negoci de formació i universitats i una potent branca de negoci de mitjans de comunicació i entreteniments amb el control de mitjans com La Razón, el grup Atresmedia (ràdio i televisió), i producció cinematogràfica.

stats