L'empresariat s'uneix contra els aldarulls i en favor d'un Govern centrat en la recuperació

La Cambra assisteix finalment a l'acte unitari amb més de 300 entitats però no firma el manifest

3 min
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, durant l'acte.

Barcelona"Ja n'hi ha prou, centrem-nos en la recuperació". És l'eslògan que més de 300 entitats empresarials han triat aquest dijous per repetir a l'uníson el seu rebuig als aldarulls de les últimes setmanes. En un acte unitari celebrat a l'Estació del Nord, patronals, gremis i representants dels diferents sectors de l'economia catalana han llegit un manifest per fer encara més explícita la condemna als saquejos i actes violents produïts durant les protestes contra l'empresonament del raper Pablo Hasél.

El manifest de l'empresariat català: "Ja n'hi ha prou"

Els organitzadors –amb Foment del Treball i Pimec al capdavant– han exigit als representats polítics que aturin "l'aparent paràlisi", que consideren agreujada "pels comportaments violents i incívics" de les manifestacions. "Demanem que hi hagi accions concretes perquè aquestes situacions no es produeixin", ha urgit Antoni Cañete, nou president de la patronal de les pimes catalanes. El text ha reiterat el suport als Mossos d'Esquadra "com a policia democràtica del nostre país que defensa els nostres drets i les nostres llibertats" i ha demanat a les forces del Parlament que condemnin els aldarulls "sense cap atenuant".

El màxim dirigent de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha celebrat que la Cambra de Barcelona hagi assistit finalment a l'acte, encara que l'ens ha optat per no firmar el manifest pel seu contingut polític. "A mi no em cauen els anells. Em va costar 72 hores intenses i molt fructíferes, però ens vam convèncer tots dos perquè avui ella [Mònica Roca, vicepresidenta de la Cambra] fos aquí present", ha explicat. Abans de la cita, Roca havia justificat la seva decisió: "Defensem el teixit empresarial que és a qui ens devem, i per a això anirem, però no compartim aquest manifest íntegrament".

Bona part de les principals entitats empresarials ja van escenificar la seva condemna als aldarulls el 21 de febrer en una compareixença a la seu de Foment. Tot i així, Sánchez Llibre ha assegurat que algunes figures de l'elit catalana —ha citat el comte de Godó; Enrique Lacalle, president del saló Automobile, i Lluís Sans, president de l'Associació d'Amics del Passeig de Gràcia— li van comentar la necessitat de convertir-lo en un acte més "transversal" i estendre'l al màxim nombre d'organitzacions.

Plana major de l'economia catalana

Entre les primeres files d'assistents que han ocupat el gran pavelló de l'Estació del Nord hi havia els presidents de CaixaBank i Seat, Jordi Gual i Wayne Griffiths, respectivament. Aquest últim ha reclamat en una publicació a les xarxes que la recuperació "passa necessàriament per un alineament ple entre governs, institucions, empreses i societat civil, amb l'únic objectiu d'aportar valor i no destruir-lo". Entre altres directius de grans empreses catalanes, també hi han participat Jaume Guardiola, conseller delegat del Banc Sabadell; Marc Puig, del fabricant de fragàncies Puig; o José Creuheras, president del grup Planeta.

L'acte ha donat veu als representants de diferents sectors afectats per les restriccions imposades per contenir la pandèmia com el turisme, la restauració o el comerç. Els empresaris han tornat a reivindicar la concessió d'ajudes directes per garantir la supervivència dels negocis i han demanat a Espanya que segueixi l'exemple de la resta de països de la Unió Europea. "Estem esgotats", ha reblat Gabriel Jané, president de Barcelona Oberta, l'eix comercial que aglutina les zones turístiques de la capital catalana. Cañete, de Pimec, ha criticat que "de tant en tant es doni un peix" a les pimes catalanes, quan el que necessiten és "una canya per pescar". "Necessitem oxigen, si no, no podem respirar", ha afegit.

Per reconduir la sortida de la crisi, els signants del manifest han proposat posar en marxa un "pacte de país", que sigui "el més transversal i amb el consens més gran possible". Consideren que la mesura és "urgent i imprescindible". Abans, però, demanen un govern de la Generalitat "estable, cohesionat i actiu que tingui com a objectiu principal la recuperació econòmica". Així doncs, han insistit en la necessitat d'aplicar el "diàleg" i el "consens" a l'aritmètica per formar el nou executiu. "Volem acabar amb l'angoixa que estan patint negocis i persones i treballar per recuperar el prestigi de Catalunya i Barcelona", ha insistit Sánchez Llibre.

stats