Economia 13/05/2019

Els empresaris que veuen perillar les seves discoteques

El grup Costa Este dels Bordas es juga els seus dos millors locals si Colau tanca l’oci al Front Marítim

Paula Solanas
3 min
Els empresaris que veuen perillar les seves discoteques

Barcelona“No ho aconseguiran”. Així de taxatiu es va mostrar un dels empresaris de la nit barcelonina després que la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, anunciés aquesta setmana els seus plans per al front marítim. L’equip de Colau vol tancar almenys quatre discoteques del Port Olímpic -Shoko, Opium, Pacha i Carpe Diem- per “deficiències” en la seguretat dels locals. Aquesta sanció implica clausurar els locals entre 15 dies i sis mesos, però l’amenaça real és una altra. La concessió d’aquestes sales -en terrenys propietat de l’Estat- s’acaba al juny i l’Ajuntament no la vol renovar. Pin va assegurar que ja hi ha un acord per fer efectiva la decisió, però fonts del govern central van matisar l’anunci i asseguren que encara no hi ha una posició ferma. Fonts del consistori van afirmar a l’ARA que si l’acord se signa abans del 21 de maig els clubs estaran tancats al juny, en ple inici de la temporada festiva al passeig Marítim. “Si és més tard, dependrà de la durada del lloguer que signi el ministeri”, van afegir les mateixes fonts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En el cas que l’ordre de tancament tiri endavant, el revés serà dolorós per a tres empresaris de la nit. Els més afectats són els germans Javier i Ramón Bordas, propietaris del grup Costa Este, que controla Opium i Pacha Barcelona. Segons els últims comptes enviats al Registre Mercantil, només amb aquest primer local el 2017 els Bordas van facturar gairebé 19 milions d’euros i en van guanyar quasi 4. En el cas de Pacha Barcelona (abans Sotavento), el 2015 va tenir uns ingressos de 8 milions d’euros, però en va perdre més de 60.000. “Són la seva principal font d’ingressos amb diferència”, assegura una veu del sector. A banda d’Opium i Pacha Barcelona, els Bordas també són els propietaris de discoteques de la zona alta com el Bling Bling i el Soho, i de restaurants com el Nuba, el Café del Mar i els Cachitos de la Rambla i la Diagonal. De fet, els últims anys han apostat per discoteques en altres ciutats espanyoles i europees, també aprofitant la marca Opium, per esquivar els problemes a Barcelona.

La propietat dels altres locals afectats pels nous plans de Barcelona per al Port Olímpic -l’Ajuntament vol ampliar les instal·lacions del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) al passeig Marítim- no és tan coneguda. Shoko forma part del grup Operocio, que té al capdavant l’empresari José Vinguín, i va generar uns ingressos d’uns 12 milions d’euros el 2017. El balanç va ser un benefici de 2 milions. L’últim afectat és Carpe Diem, una discoteca que controla a través d’un vehicle inversor un empresari holandès. Tot i així, la gestió del dia a dia la porta el directiu català Sergi Trillas. El 2017 aquest negoci del passeig Marítim va facturar prop de 10 milions d’euros, mentre que va reportar uns guanys d’uns 713.000 euros.

Indignació al sector

L’anunci de l’Ajuntament -just en l’arrencada de la campanya per a les eleccions municipals- ha desfermat la indignació en el sector de la nit, que es reivindica com una pota essencial del turisme a Barcelona. “Necessitem que aquesta zona existeixi”, reclama Ramon Mas, secretari general del Gremi de Discoteques de la ciutat. Els empresaris de la nit critiquen que és pràcticament impossible obrir nous clubs i reclamen “una política general de ciutat” per a aquests locals d’oci. Adverteixen que amb la clausura l’oferta de la ciutat quedarà descompensada i que la competència no podrà assumir-ho.

Tot i així, altres veus dins el mateix sector admeten que les discoteques del passeig Marítim han atret delinqüència -principalment furts, com corroboren fonts policials- i brutícia. “El problema migrarà a una altra zona de la ciutat”, afegeixen.

stats