Energia
Economia Energia 27/07/2023

Competència multa Naturgy per haver encarit artificialment el mercat elèctric

L'organisme li imposa una multa de 6 milions i una indemnització de 35,5 milions perquè entén que encaria l'oferta per ajustar la demanda diària

2 min
Seu de Naturgy a Madrid.

MADRIDUna multa de 6 milions d'euros i una indemnització de 35,5 milions. És la sanció que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat a Naturgy per haver manipulat el mercat elèctric. En concret, la CNMC ha detectat que Naturgy va tenir un "comportament sancionador" entre el 23 de març del 2019 i el 31 de desembre del 2020. Durant aquell període, l'organisme supervisor ha detectat que l'energètica presentava al mercat d'ajust ofertes per generar electricitat a preus molt elevats a través de la central tèrmica Sabón 3, a Galícia, propietat de la companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El mercat d'ajust o restriccions no és l'habitual, sinó que és un mercat molt a curt termini (es fixa hora a hora) que permet ajustar en tot moment l'oferta i la demanda per assegurar la seguretat del subministrament. Quan la demanda estimada no s'ajusta a la demanda real, centrals com la de Sabón 3 s'activen gairebé al moment per cobrir-la. Funciona, doncs, després del mercat en què se subhasta la generació elèctrica per a l'endemà segons la demanda estimada. És Red Electrica qui l'opera i s'encarrega de detectar si cal activar centrals com la de Sabón 3 per cobrir la demanda real.

És en aquest procés en què l'organisme supervisor que dirigeix Cani Fernández ha detectat que Naturgy, a través de la central gallega, oferia preus "excessius i dispars", de manera "injustificada", amb "l'objectiu de maximitzar els guanys", segons es desprèn del comunicat de la CNMC fet públic dijous a la tarda. Fonts de l'energètica confirmen a l'ARA que recorreran la sanció a l'Audiència Nacional. Segons l'expedient sancionador, tenen dos mesos per fer-ho.

La multa de 6 milions d'euros arriba perquè la CNMC entén que hi va haver una "manipulació", mentre que la sanció de més de 35 milions té com a objectiu rescabalar els sobrecostos ocasionats als consumidors finals. "Aprofitava les situacions en què la competència al mercat de restriccions era reduïda per incrementar les seves ofertes i obtenir més ingressos", sosté la CNMC a l'expedient, i posa d'exemple com, de mitjana, els cicles combinats a Espanya obtenen un 16% dels ingressos a través d'aquest mercat, mentre que en el cas de la central tèrmica de Sabón 3 suposaven el 93% dels ingressos (durant el període analitzat).

Durant la investigació, Naturgy hi va presentar al·legacions, tal com es desprèn de l'expedient sancionador de la CNMC. L'energètica assegurava que havia formulat "ofertes" al mercat d'ajust "buscant recuperar raonablement els seus costos totals atenent a l'estimació de les condicions competitives en tot moment". Alhora, Naturgy defensava que els "darrers deu anys la central [Sabón 3] ha obtingut un ebitda generalment negatiu".

stats