Energia

La demarcació de Barcelona podria cobrir el 90% del consum elèctric amb plaques solars

Un estudi assenyala el Vallès Occidental, el Bages, Osona i l'Anoia com a comarques amb més potencial

ARA
2 min
Instal·lacions de plaques solars d’autoconsum en un habitatge de Barcelona.

BarcelonaEl 90% del consum elèctric a la província de Barcelona es podria cobrir amb plaques solars sobre terreny de baix impacte, segons un visor cartogràfic presentat aquest dilluns per la Diputació de Barcelona. De fet, l'estudi apunta que el territori potencial fotovoltaic de la demarcació de Barcelona és del 140% del total del consum elèctric. Concretament, un 50% sortiria d'instal·lacions a teulades, i el 90% restant, de plaques en territori de baix impacte, cosa que suposaria ocupar el 2,4% de la superfície de la demarcació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La institució marca llocs ja degradats per l'activitat humana, com ara antigues pedreres o abocadors, com a prioritaris per a aquestes instal·lacions. L'estudi constata que es podria instal·lar energia solar en 776.366 hectàrees, de les quals exclou més de 700.000 pel seu valor natural, paisatgístic i agrícola. El Vallès Occidental (19% sobre el total), el Bages (18%), Osona (18%) i l'Anoia (15%) són les comarques amb més potencial.

Si s'aprofitessin tots els espais identificats per la Diputació, la generació d'electricitat mitjançant plaques solars arribaria al 140% de tot el consum actual de les comarques barcelonines. Des de la institució, però, asseguren que la progressiva electrificació especialment en àmbits com el transport farà augmentar el consum de manera significativa, cosa que reduiria aquest superàvit, o fins i tot es necessitaria més electricitat, que podria sortir d'altres tipus d'energies verdes no incloses en aquest estudi. A més, les dades de potencial fotovoltaic en teulades no inclouen els 36 municipis de l'AMB, que farien créixer la xifra "substancialment".

19.000 hectàrees amb baix impacte

La Diputació deixa fora dels possibles indrets on es podria instal·lar fotovoltaica el sòl on no és legal fer-ho, com ara àrees protegides per la Xarxa Natura 2000 o les incloses en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN). A més, han exclòs les parcel·les agrícoles que confirmen alguna denominació d'origen o el regadiu, que consideren "cultius agrícoles amb un valor afegit".

En total, de les 776.366 hectàrees on podrien instal·lar-se projectes fotovoltaics, 700.000 queden fora per motius naturals, paisatgístics o agrícoles, i en 57.507 més se'n podrien col·locar però se'ls considera de potencial baix. Així, només en 18.859 hectàrees es considera que es podrien posar plaques solars en terra amb baix impacte per al territori, cosa que suposaria generar el 90% del consum actual –és a dir, 22.837 GWh dels 25.347 GWh que es van consumir el 2022 (segons l'ICAEN)–, al qual se sumaria el 50% de les plaques en teulades.

stats