Energia
Economia Energia 09/09/2023

La justícia dels EUA sanciona l’Argentina amb 16.000 milions de dòlars per la nacionalització d’YPF

Repsol rebrà 1.500 milions d'euros després d'una decisió que al país sud-americà es veu com a "catastròfica"

Berta Reventós Meseguer
2 min
La seu de la companyia estatal d'energia YPF a Buenos Aires, Argentina, el 28 de juliol de 2023 dies després de començar el judici de pagament d'expropiació d'YPF entre Burford Capital i Argentina

Buenos AiresLa jutgessa de la cort del districte sud de Nova York, Loretta Preska, ha condemnat l’Argentina a pagar una multa que podria arribar als 16.000 milions de dòlars (14.950 milions d'euros) per l’expropiació indeguda de la petroliera YPF l'any 2012, durant l’últim mandat de Cristina Fernández de Kirchner i quan tenia per soci principal l’espanyola Repsol. La magistrada ha sentenciat a favor del fons nord-americà Burford Capital, representant de dues societats que llavors eren accionistes d’YPF, i ha avalat el cobrament de la màxima quantitat possible. El govern argentí ja ha anunciat que recorrerà contra una decisió que arriba, un cop més, en un moment molt delicat per a les finances del país.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons la decisió judicial, l’Argentina no va indemnitzar els accionistes quan va expropiar la petroliera, i hauria d’haver llançat una oferta pública d’adquisició (OPA) sobre el total de les accions quan va estatitzar el 51% de l’empresa. En el millor dels casos l’Argentina haurà de pagar una multa de 5.000 milions de dòlars (4.670 milions d'euros), però la xifra es pot enfilar fins als 16.000 milions, en un moment crític per a l’economia del país i quan falta només un mes i mig per a les eleccions presidencials. D'aquesta quantitat, 1.500 milions d'euros anirien a parar a Repsol, empresa presidida pel català Antoni Brufau.

La candidata a la presidència per la coalició de dretes Junts pel Canvi, Patricia Bullrich, ha carregat en un tuit contra la decisió que es va prendre el 2012, recordant que ella sempre s’hi va oposar com a congressista, i ha dit “que els diners els posi el kirchnerisme”. Per la seva banda, el governador de Buenos Aires, Axel Kicillof, que llavors va liderar la nacionalització de la petroliera com a ministre d’Economia, ha explicat al seu perfil que l’expropiació d’YPF es va votar per una “immensa majoria” i ha recordat que Repsol “va acceptar la indemnització i va retirar les seves demandes judicials”. Això no obstant, el fons Burford Capital va comprar els drets del plet per representar Petersen Energía Inversora i Petersen Energía, accionistes llavors d’un 29% d’YPF.

La notícia de la multa a l’estat arriba en un context de campanya electoral tens, en què l’oficialisme es presenta als comicis del 22 d’octubre havent tret els pitjors resultats en unes primàries en dècades i amb l’extrema dreta de Javier Milei prenent força arreu del país. Potser per això mitjans de comunicació com el diari Clarín apuntaven que la notícia és "catastròfica".

stats