Educació
Economia 21/07/2021

Esade Creapolis acusa el covid i renegocia el deute amb la banca

El 'hub' empresarial assegura que està al dia de les seves obligacions financeres

2 min
Seu d'Esade Creapolis a Sant Cugat.

Barcelona“El hub que connecta talent, coneixement i organitzacions”. Així defineix Esade el seu parc empresarial, Creapolis, fundat l’any 2009 al seu macrorecinte de Sant Cugat del Vallès, on ocupa 17.000 dels 46.000 metres quadrats del campus. Si en els últims anys han estat freqüents les veus que apuntaven que Creapolis estava tenint problemes de viabilitat, la situació s’ha agreujat ara: segons ha pogut saber l’ARA de fonts financeres i de l’entorn de l’escola de negocis, el laboratori d’empreses renegocia amb la banca el seu deute.

Aquestes veus apunten que els problemes s’han arrossegat durant anys però que la crisi causada per la pandèmia ha tingut un impacte definitiu. També apunten que el hub no pot fer front als compromisos amb la banca, un pool format per CaixaBank, el BBVA i el Banco Santander. Segons han explicat aquestes fonts, la resolució del cas no serà senzilla perquè els bancs volen recuperar els crèdits i no volen oferir quitances. 

Una portaveu de Creapolis ha confirmat a l’ARA que la negociació s’ha iniciat de manera “proactiva i voluntària” i ha negat que s’hagi produït un preconcurs o un concurs de creditors. I afegeix que el parc empresarial “no es troba en estat d’insolvència” i compleix “totes les responsabilitats financeres”. Creapolis no ha volgut concretar el volum del deute.

Aquesta mateixa veu exposa que Creapolis s’ha vist afectada per la crisi derivada de la pandèmia i per la revisió del pla de reordenació urbanística de Sant Cugat, que impossibilita l’expansió d’activitats empresarials.

Un projecte del 2009

La web de Creapolis recull que el centre compta amb 60 empreses que hi tenen seu, prop de 600 professionals i 260 emprenedors i start-ups, 95 de les quals han sorgit del programa Empenta. També s’hi especifica que entre les empreses que hi ha al centre, un 86% estan actives i un 60% facturen més de 100.000 euros. 

Les dificultats de Creapolis han revifat a l’entorn d’Esade un debat sobre la decisió, en el seu dia, de fer el campus a Sant Cugat, qüestionada els últims anys. L’impuls a aquest hub empresarial es va donar en el mandat de Carlos Losada, director general d’Esade entre el 2000 i el 2010, a qui les mateixes veus fan responsable de l’èxit internacional de l’escola.

stats