FINANCES PÚBLIQUES
Economia 31/05/2016

Espanya ja paga menys pel nou deute del que cobra pel FLA

La Generalitat rep 172 M€ del fons de liquiditat del primer trimestre

Dani Sánchez Ugart
3 min
Cristóbal Montoro, ministre d’Hisenda, aquest any no ha rebaixat l’interès que paguen les comunitats al FLA.

MadridEl Tresor espanyol va pagar, de mitjana, un 0,8% per emetre deute durant el 2015, segons va informar ahir el Banc d’Espanya. Això suposa una rebaixa de gairebé la meitat del preu mitjà pagat l’any anterior, quan el nou deute espanyol es va pagar a l’1,46%, destaca l’organisme presidit per Luis María Linde. I situa els tipus d’interès mitjans pagats per Espanya per sota dels que cobra a les comunitats autònomes a través del fons de liquiditat autonòmic (FLA), que enguany són del 0,83%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els tipus baixos dictats pel Banc Central Europeu (BCE), que va disminuir-los fins a dues vegades durant el 2014, i una més el 2015, es van conjurar amb la política monetària expansiva del mateix organisme, que ha inundat els mercats de liquiditat, que després els bancs han d’invertir en alguna cosa, com deute nacional. El còctel d’aquests dos factors va accelerar l’abaratiment del cost del deute, que, a més, es va veure condicionat per la millora de la prima de risc (diferència entre el bo espanyol i l’alemany a 10 anys). També hi va incidir la millora de la qualificació creditícia de Standard & Poor’s, que va pujar un graó la nota, fins al BBB+ (suficient alt).

L’informe va coincidir amb el pagament del FLA del primer trimestre a les comunitats autònomes. Amb mesos de retard, per les noves condicions imposades a les autonomies per rebre els diners (un pla d’ajust i una no disponibilitat de crèdit), Hisenda va anunciar l’abonament de 505 milions per al pagament de proveïdors autonòmics, dels quals 172 milions van anar a parar a Catalunya. D’altra banda, Hisenda va informar que ja ha pagat 4.828 milions per atendre els venciments de deute autonòmic.

Aquests diners hauran de ser retornats al 0,83%, per sobre del que paga Espanya per finançar-se, tot i que la maduresa d’aquest préstec és a 10 anys, i amb aquesta maduresa el tipus d’interès és més alt. En concret, el Tresor va pagar, de mitjana, un interès de l’1,31% per emetre bons i obligacions (a més llarg termini) i només un 0,05% per les lletres (a curt termini).

5.000 euros per habitant

En termes absoluts, Espanya va emetre 237.424,7 milions d’euros de passiu, per finançar venciments de deute i el dèficit. Això suposa gairebé 5.000 euros de deute per habitant, tot i que una part d’aquest simplement substitueix el deute que va caducar en aquell any (en termes nets, l’augment del deute va voltar els 1.000 euros per habitant).

L’entorn de tipus baixos també va provocar que al llarg de l’any s’activés “diverses vegades”, segons el Banc d’Espanya, la norma aprovada el 2014 segons la qual algunes peticions de deute es tenien com a no presentades quan una subhasta es resolia amb tipus d’interès negatius. El govern espanyol va aprovar aquesta previsió normativa amb el pretext de protegir els petits inversors, tot i que fa incrementar la factura del deute públic.

IPC: els preus cauen per cinquè mes seguit

Ja fa cinc mesos que la inflació a Espanya es mou en terreny negatiu. Al maig l’índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,6%, en termes mensuals, per l’encariment de l’energia, però la taxa interanual va millorar només una dècima fins a quedar-se en el -1%, segons la dada avançada que va publicar l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ahir.

A més de l’encariment de l’electricitat també van augmentar els preus dels viatges organitzats en termes mensuals, tot i que van quedar per sota d’on eren fa un any. A l’abril la inflació va marcar un -1,1%, la dada més baixa des del febrer del 2015.

La dada avançada per l’INE, que es confirmarà el 14 de juny, no dóna detalls per comunitats autònomes, ni tampoc fila més prim per grups de productes. A l’abril la inflació interanual va ser del -0,8%. La inflació a Espanya ha anat caient mes a mes en terreny cada cop més negatiu després d’arrencar al gener en el -0,3%. Malgrat tot, el 0,6% que van pujar els preus al maig respecte a l’abril és la pujada més forta que hi ha en aquest mes des del 2008, quan els preus van pujar un 0,7%.

stats