Economia 17/07/2012

Espanya seguirà en recessió el 2013

L'FMI va alertar ahir que la crisi del deute als països de la perifèria europea és "el principal risc" per a la recuperació econòmica mundial. Va reclamar al BCE més mesures per reforçar el creixement.

Núria Ferragutcasas
2 min
La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) i exministra de Finances francesa, Christine Lagarde.

WASHINGTONEspanya continua sense aixecar el cap. El Fons Monetari Internacional (FMI) preveu que l'economia espanyola segueixi en recessió el 2013. L'organisme econòmic era un de les pocs ens internacionals amb una previsió optimista per a Espanya però ahir va corregir el seu pronòstic. L'any que ve, segons l'informe, l'economia es contraurà un 0,6%, en lloc de créixer un tímid 0,1%. Aquest retrocés serà el més gran entre les economies avançades i s'afegirà a la caiguda de l'1,5% del PIB que l'FMI preveu per enguany.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades de creixement podrien empitjorar encara més, ja que l'informe no té en compte les últimes retallades i l'augment de l'IVA del govern de Mariano Rajoy. El director de l'àrea d'investigació de l'FMI, Thomas Hebling, va precisar que "les estimacions preliminars apunten que aquest ajust addicional reduirà el creixement".

La situació econòmica d'Espanya, però també la d'altres països de la perifèria europea com Itàlia, és el "principal risc" per a l'economia mundial. De fet, l'FMI ha rebaixat dues dècimes el seu pronòstic de creixement global i de la zona euro per al 2013, que se situarà al 3,9% i al 0,7%, respectivament. Oliver Blanchard, conseller econòmic de l'FMI, va assegurar que els governs espanyol i italià han de continuar amb les mesures d'austeritat però va advertir de les conseqüències d'un contagi si aquests dos països perden l'accés als mercats de capitals.

La pressió dels mercats obliga Espanya i Itàlia a pagar una prima addicional de 200 punts bàsics que és "insostenible", segons Blanchard. Per això, va demanar al Banc Central Europeu (BCE) mesures concretes per millorar les condicions de préstec de les dues grans economies del sud -que fa mesos que paguen un interès del 6% o el 7%- i reforçar el creixement de l'eurozona. Entre les accions, l'FMI va insistir que l'ens europeu ha de reactivar la compra de bons i introduir noves operacions de finançament a llarg termini. L'organisme va aplaudir els últims acords europeus per crear una unió bancària i va tornar a demanar una unió política i fiscal "més forta" per sortir de la crisi.

L'informe també va donar unes perspectives del dèficit espanyol negatives, tot i que s'hauran de valorar amb la nova retallada de Rajoy damunt la taula. Sense preveure-la, l'FMI espera una reducció del dèficit des del 8,9% del 2011 al 7% per al 2012 i al 5,9% per al 2013. Les dues xifres situarien el dèficit espanyol per sobre dels objectius europeus de 6,3% i 4,5% els pròxims dos anys.

Els responsables de l'FMI també van parlar dels problemes fiscals dels EUA i van alertar que una retallada dràstica de la despesa pública podria afectar el dèbil creixement de l'economia del país.

stats