Economia 29/06/2017

Els estibadors arriben a un principi d'acord i desconvoquen la vaga

Després de mesos de protestes, la patronal cedeix per tornar a negociar i els treballadors prometen estabilitat als ports

Júlia Manresa / Agències
2 min
Estibadors de Barcelona, Mallorca i Algesires al Congrés de DIputats aquest dijous.

MadridDesprés de setmanes d'aturades als ports espanyols, aquest dijous els estibadors han arribat a un acord amb la patronal Anesco per renegociar el seu conveni laboral després de la reforma de l'estiba aprovada pel govern de Mariano Rajoy. L'acord ha trigat prop d'un mes a arribar, però ha permès que els treballadors desconvoquin les aturades programades per aquesta setmana i la següent.

Així ho ha anunciat Antolín Goya, el portaveu de la Coordinadora de Treballadors del Mar, el principal sindicat d'aquest col·lectiu de treballadors, a la sortida de la reunió que han mantingut amb Anesco. Amb aquest acord els sindicats es comprometen a desconvocar les aturades i garantir l'estabilitat als ports mentre es negocia el conveni i, segons els treballadors, partint del compromís de les empreses de la subrogació total dels estibadors, la part que fins ara havia encallat les negociacions.

Cal recordar, però, que després que el govern aconseguís aprovar el decret llei en un segon intent amb el suport del PDECat, PNB i Ciutadans, els estibadors també havien anunciat un principi d'acord que es va acabar truncat i va desencadenar unes llargues jornades de vaga que s'han allargat fins aquest dijous.

La reforma de l'estiba, una solució que no convenç a ningú

Ara, doncs, sembla de nou que la pressió dels treballadors ha fet cedir la patronal a l'hora de negociar i, per això, es tornen a desconvocar les aturades.

El conflicte es troba en mans de la negociació col·lectiva després que el decret llei del govern, impulsat pel ministre de Foment, Íñigo de la Serna, deixés en mans dels treballadors i les empreses la negociació dels termes laborals. D'aquesta manera, Rajoy s'assegurava l'aprovació del decret, la liberalització tècnica del sector als ulls de Brussel·les i s'estalviava dies de sanció. De fet, el 13 de juliol la justícia europea s'ha de tornar a pronunciar per saber si cobra o no al Regne d'Espanya la part de la multa que li correspon pel període d'incompliment.

stats