Comerç
Economia 03/12/2021

Els estocs del sector de l’automoció cauen un 15,6% el tercer trimestre

Les existències del conjunt del comerç deixen enrere les taxes negatives gràcies al negoci majorista

2 min
Un concessionari de cotxes a Mataró, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl nivell d’existències de mercaderies en el sector de la venda de l’automoció i motocicletes i de la reparació de vehicles a motor va caure un 15,6% el tercer trimestre de l’any, i es va convertir així en el sector més afectat per la falta de xips i la crisi d’abastiments, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Segons l’INE, el mes de juny va ser el pitjor per al sector del motor, amb un descens de les existències del 18,9%, seguit del mes de juliol, amb una caiguda del 17,3%. A l’agost i al setembre va continuar el descens, però va ser lleugerament inferior, del 14,9% i el 14,4%, respectivament.

Així, mentre els estocs en el conjunt del comerç van registrar entre el juliol i el setembre un canvi de tendència i van tornar a un mínim creixement positiu després d’un any seguit de caigudes, el sector dels vehicles no ha aconseguit canviar de tendència. Segons les dades de l’INE, les existències de mercaderies de tots els sectors comercials van entrar en decreixement el tercer trimestre del 2020, amb una caiguda del 2,8%, i des de llavors s’havien mantingut en taxes negatives, fins al tercer trimestre del 2021, quan han crescut un mínim 0,1%, una taxa superior en tres punts al descens del 2,9% del trimestre anterior.

Creix el comerç majorista

Aquesta millora s’ha produït gràcies a l’evolució del comerç majorista, que va registrar un millor comportament el tercer trimestre d’aquest any, amb un creixement interanual del 5,8%. D’aquesta manera, el comerç majorista ja encadena dos trimestres seguits de creixement, ja que el segon trimestre d’aquest any va augmentar un 1,6%, després de registrar caigudes tot el 2020 i el primer trimestre d’aquest any.

En canvi, el comerç minorista encara no ha pogut superar l’impacte de la pandèmia del covid. En el tercer trimestre d’aquest any, els estocs del comerç minorista van caure un 1,1%, quan el segon trimestre ho havien fet un 1,2% i el primer trimestre un 1,5%. Aquest tipus de comerç, segons l’INE, va entrar en taxes negatives el primer trimestre del 2020.

stats