Economia 12/09/2017

Europa destinarà 120 milions d'euros a oferir internet de forma gratuïta en llocs públics

S'instal·laran més de 6.000 punts de connexió en espais com biblioteques i hospitals

Ara
2 min
A partir del 15 de juny, l'ús del mòbil a un altre país de la UE no tindrà sobrecost

BarcelonaEl ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts el programa WIFI4EU, que pretén instal·lar més de 6.000 punts de connexió d'internet gratuïts en edificis públics (biblioteques i hospitals, per exemple) de la Unió Europea. El projecte està dotat amb un pressupost de 120 milions d'euros que, segons un comunicat emès per la UE, es repartirà de forma "geogràficament equilibrada".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest import es lliurarà entre els anys 2017 i 2019. "Volem dotar a cada poble i ciutat d'Europa d'accés wifi entorn dels principals centres de la vida pública d'aquí al 2020", va dir just fa un any el president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker. Amb l'aprovació d'aquest pressupost es vol posar fil a l'agulla de forma definitiva al compliment d'aquest objectiu.

Com a condició, els organismes públics que participin en aquesta iniciativa s'han de comprometre a cobrir els costos operatius de les noves instal·lacions durant un mínim de tres anys. L'eurodiputat ponent del text, el socialdemòcrata portuguès Carlos Zorrinho, ha assegurat avui durant la votació del programa que "tots els ciutadans europeus podran gaudir de connexió wifi de màxima qualitat", sense tenir en compte "el seu lloc de residència i el seu nivell d'ingressos".

El text del pla WIFI4EU també especifica que les connexions no permetran obtenir dades per a fins comercials ni tampoc podran incloure publicitat. Si una zona ja gaudeix de connexió a internet de forma gratuïta, ja sigui a través d'un projecte públic o privat, no podrà beneficiar-se del programa. La iniciativa s'ha aprovat per 582 vots a favor, 98 en contra i 9 abstencions.

Aquesta mesura arriba 3 mesos després que la Unió Europea anunciés la fi del 'roaming'. Des de mitjans de juny rebre trucades, enviar missatges i navegar per internet a través d'un 'smartphone' a països de la UE no suposa cap sobrecost per als ciutadans comunitaris.

stats